Modi’s partij lijdt gevoelig verlies bij lokale verkiezingen in Delhi

De partij van premier Modi lijdt voor het eerst sinds zijn aantreden een nederlaag. De mensen zijn de corruptie beu.

De partij van premier Narendra Modi heeft voor het eerst sinds ze in mei aan de macht kwam een gevoelige nederlaag geleden. Tijdens lokale verkiezingen in de hoofdstad New Delhi behaalde de Aam Aadmi Party (AAP: ‘partij van de gewone man’) een grote overwinning.

Modi, die enige massaal bezochte verkiezingsbijeenkomsten in Delhi leidde, gaf de nederlaag van zijn BJP al vanmorgen toe. Hij beloofde alle medewerking van zijn centrale regering bij het besturen van de hoofdstad.

De overwinning markeert een opmerkelijke terugkeer van Arvind Kejriwal, de voormalige belastinginspecteur en onbetwiste leider van de AAP. Tijdens de nationale parlementsverkiezingen van mei vorig jaar werd zijn partij nog weggevaagd door Modi’s BJP. Daarvoor, in december 2013 had de AAP eveneens de verkiezingen in het hoofdstedelijke district Delhi gewonnen. Maar al in februari stapte de partij uit de lokale regering omdat een anticorruptiewet niet werd aangenomen. Het kortstondige AAP-bewind werd gekenmerkt door chaos. Dieptepunt was de protestactie waarbij Kejriwal, toen premier, met zijn volgelingen een centraal kruispunt blokkeerde. Tijdens verkiezingsbijeenkomsten heeft Kejriwal daarover, en over zijn vroegtijdige aftreden, spijt betuigd.

Vanmorgen stond de AAP op 67 zetels in het 70 leden tellende lokale parlement. De BJP stond op drie, en de Congrespartij, die de hoofdstad tot eind 2013 zestien jaar onafgebroken bestuurde, op nul zetels.

Dit is de eerste grote nederlaag voor Modi, die ongekend populair is door zijn doortastende beleid, het binnenhalen van grote internationale investeerders en zijn losse omgang met wereldleiders. Analisten wijzen erop dat dit geen afkeuring is van Modi’s beleid, dat gericht is op het stimuleren van de economie. Het is veeleer een signaal dat de meerderheid genoeg heeft van de corruptie en de ongelijkheid in de Indiase samenleving.