Schietpartij vóór Valls ‘veilige stad’ bezoekt

Manuel Valls was naar Marseille gekomen om de „spectaculaire resultaten” te bekijken die de politie had geboekt in de misdaadbestrijding. Maar enkele uren voor zijn aankomst liep de pr-missie van de Franse premier al spaak toen in de wijk La Castellane onbekenden het vuur openden op politieauto’s. Met een kalasjnikov.

De havenstad heeft een slechte reputatie: vooral in de noordelijke stadswijken legt de drugshandel geregeld het dagelijks leven plat. Achttien mensen kwamen in 2013 door afrekeningen om het leven. Vorig jaar waren het er tien. Kalasjnikovs zijn bij die acties eerder regel dan uitzondering.

Direct na de schoten grendelde de ordepolitie de wijk volkomen af. Bewoners mochten de deur niet uit, een crèche werd ontruimd. Uiteindelijk werden volgens minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve 20 kilo drugs en zeven kalasjnikovs gevonden.

Volgens Valls, die niet van zijn script wilde afwijken, toont de snelle operatie zijn gelijk: een paar jaar terug had de politie het niet aangedurfd de wijk in te trekken, zei hij. „Wie een uniform draagt, kiest ervoor risico’s te nemen”, zei hij tegenover lokale dienders. De daling van het aantal gewapende overvallen is „bemoedigend”.

Volgens lokale autoriteiten was er geen enkele relatie tussen de schoten en het bezoek van Valls.