Oorlog in de Donbas escaleert een dag voor topberaad

Het Oekraïense leger heeft een offensief ingezet tegen pro-Russische separatisten bij de havenstad Marioepol. Rondom de strategisch gelegen stad wordt al een paar dagen hevig gevochten. Het offensief komt een dag voor Oekraïne in Minsk met Rusland, Frankrijk en Duitsland in gesprek gaat over de situatie in het oosten van het land.

Leden van het Azov-bataljon oefenen kort voor het offensief van vandaag. Foto ANP/EPA/IVAN BOBERSKYY

In de Donbas escaleert de oorlog weer. Het Oekraïense leger heeft een offensief ingezet tegen pro-Russische separatisten bij de havenstad Marioepol. Rondom de strategisch gelegen stad wordt al een paar dagen hevig gevochten. Het offensief komt een dag voor Oekraïne in Minsk met Rusland, Frankrijk en Duitsland in gesprek gaat over de Oekraïense crisis.

De aanval is door de Oekraïense veiligheidsraad vanochtend aangekondigd. Volgens een woordvoerder hebben eenheden van de Nationale Garde de verdedigingslinies van de rebellen doorbroken. Het vrijwilligersbataljon Azov (dat namens Oekraïne vecht) beweert op Facebook dat het een aantal dorpen ten noordoosten van Marioepol heeft ingenomen.


Pro-Russische rebellen claimen op hun beurt dat ze Debaltseve hebben omsingeld. Rond die stad wordt al weken gevochten. Het lijkt erop dat beide kampen proberen om voor de besprekingen van morgen nog zo veel mogelijk territoir te veroveren.

Twitter avatar obk Olaf Koens Oekraine lanceert een offensief tegen het rebellenleger bij Marioepol, rebellen claimen Debaltseve te hebben ingesloten. Minsk op scherp.
Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker Azov battalion advancing near Mariupol, both sides trying to make gains ahead of Minsk talks. And reports of Surkov flying to Minsk…

Kramatorsk, ongeveer vijftig kilometer van de linies, is rond het middaguur beschoten met zware artillerie. Daarbij zijn volgens Reuters vijf doden en 26 gewonden gevallen; AFP spreekt van zes doden. Een militair hoofdkwartier en een woonwijk zouden door de barrage zijn geraakt. De Oekraïense autoriteiten wijzen naar de rebellen, maar die ontkennen volgens Reuters iedere betrokkenheid.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Beschieting van Kramatorsk door separatisten, melden Oekraïense media. Via @novostidnua http://t.co/zJciSvNedn

Wapenleveranties aan Oekraïne

Inzet van de gesprekken morgen in Minsk is om de vredesovereenkomst van vorig jaar nieuw leven in te blazen. Toen kwamen de partijen een staakt-het-vuren overeen, maar dat werd korte tijd later door alle partijen geschonden.

Volgens de Oekraïense ambassadeur in Berlijn zijn er bij een voorbespreking gisteren “tastbare resultaten” geboekt. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov waarschuwde echter dat mogelijke wapenleveranties aan Oekraïne de “toestand destabiliseren”.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Merkel liet president Obama gisteren de mogelijkheid open dat de VS op termijn wapens gaan leveren aan Oekraïne. Een team zou op dit moment bestuderen wat voor ‘extra dingen’ gedaan kunnen worden voor Oekraïne. Daarmee werd gehint op wapenleveranties. Dat is niet goed gevallen bij Rusland. Nikolai Patroesjev, het hoofd van de Russische veiligheidsraad zegt dat:

“…als zij wapens leveren, dat een nieuwe escalatie van het conflict betekent. Wij zullen echter diplomatiek reageren.”

Militaire oefeningen Rusland

In het zuiden van Rusland en op de Krim is de Russische krijgsmacht begonnen met nieuwe oefeningen. Rond Volgograd, Stavropol en in de Kaukasus zijn circa tweeduizend verkenners op oefening. Op de Krim is een oefening gaande met ongeveer zeshonderd militairen.

    • Philippus Zandstra