Ontwerper sojaflesje overleden

Hij ontwierp Japanse hogesnelheidstreinen, Yamaha-motorfietsen en bedrijfslogo’s, maar zijn grootste faam verwierf de op 85-jarige leeftijd overleden Kenji Ekuan met zijn ontwerp uit 1961 voor het sojasausflesje van de firma Kikkoman.

GK Design, Ekuans eigen bedrijf, maakte gisteren bekend dat de oprichter is overleden. Japanse restaurants in de hele wereld zijn niet meer denkbaar zonder Ekuans handige flesjes, die nooit hinderlijk nadruppelen. Honderden miljoenen zijn ervan geproduceerd. Het ontwerp schopte het zelfs tot in het Museum of Modern Art in New York.

Voor zijn ontwerpersloopbaan was Ekuan enige tijd monnik. Hij besloot de rol van zijn vader over te nemen in een boeddhistische tempel na diens dood als gevolg van de straling van de atoombom op Hiroshima van 1945.

Ekuan, die gold als Japans meest vooraanstaande ontwerper, streefde naar eigen zeggen naar ‘democratisering’ van artikelen en schoonheid in zijn ontwerpen. Hij hoopte dat die toegankelijk zouden worden voor iedereen.

Een van zijn meer recente creaties is de Narita Express, een trein tussen het vliegveld Narita en Tokio. (AP, AFP )