Kamer eens over contouren plan aftap kabelcommunicatie

De kans is groot dat Nederlandse geheime diensten de bevoegdheid krijgen om bulkdata te onderscheppen van communicatie door Nederlandse burgers die via de kabel verloopt.

Dat is zo’n 90 procent van alle communicatie, waaronder internetverkeer en mobiele telefonie. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich gisteren tijdens een oriënterend debat uit voor de plannen van het kabinet. Het gaat om gegevens waarmee bekeken kan worden wie met wie heeft gecommuniceerd. De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij PVV behoren tot de voorstanders van het plan.

Nu mogen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD en de militaire variant MIVD alleen ‘niet-kabelgebonden’ communicatie via onder andere de satelliet in bulk onderscheppen. Bij kabelgebonden communicatie mogen alleen specifieke taps op het internet- of belverkeer van verdachte personen worden gezet. De nieuwe regels zouden het mogelijk maken gedurende een beperkte periode alle data van het telefoonverkeer tussen Nederland en bijvoorbeeld Syrië af te vangen.

Daarin kan worden gezocht naar nummers van bekende jihadisten en van onbekende personen met wie zij contact onderhouden. Vervolgens kunnen die personen worden afgeluisterd om te onderzoeken of zij ook kwade bedoelingen hebben. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) komt dit jaar met een wetsvoorstel.