De meest gewilde nerd van Nederland

Je hebt de verkeerde studie gekozen. Tenzij je al econometrist bent

Foto iStock

We hebben slecht nieuws. Je hebt hoogstwaarschijnlijk de verkeerde studie gekozen. Tenminste, als het om smachtende werkgevers en een goed loon gaat. En je geen econometrie hebt gestudeerd. Want in een wat tegenvallende arbeidsmarkt zijn econometristen nog steeds de hemel voor werkgevers. Vandaag wordt het vak gevierd op Landelijke Econometristendag. Maar wat voor baan vind je daar dan mee?

Appeltje eitje voor econometristen: een Gaussiaanse copula formule

Appeltje eitje voor econometristen: een Gaussiaanse copula formule

LED it be your day

Eindeloos zoeken naar een werkgever? Nee hoor. 36 grote bedrijven - een ING, Deloitte, NUON of PwC bijvoorbeeld - die je komen zoeken. Dat is wat er gebeurt op de Landelijke Econometristendag in Nieuwegein, georganiseerd door studieverenigingen van Econometrie (afkorting: LED, website: LED it be your day!).

Staan afgestudeerden normaal gesproken in de rij voor een paar banen, hier is dat niet het geval. Met “company cases”, een “interactieve lunch”, netwerkborrel, “recruitment dinner”, een feest én Jan Peter Balkenende proberen bedrijven uit de financiële, wetenschappelijke, consultancy-, marketing- of onderzoekswereld hun toekomstige werknemers te trekken.

De studenten betalen voor de hele dag 7,50 euro. Reiskosten vergoed en “drinks are on the house”.

Steeds populairder, maar nog steeds veel succes

Niet gek dus dat de studie steeds populairder wordt. Afgelopen jaar waren er 680 eerstejaars studenten econometrie - een record. 458 mensen studeerden af, slechts 180 daarvan op masterniveau. Ter vergelijking: journalistiek is ongeveer even groot. Dat telde vorig jaar in totaal 643 eerstejaars, tegenover 539 afgestudeerden.

Toch lijkt er nog lang geen overschot aan econometristen. Hoeveel banen er precies voor die afgestudeerden zijn - of zelfs al vóór het afstuderen - is moeilijk te zeggen. Maar dat de baankans aanzienlijker is dan voor die ruim vijfhonderd journalisten, is wel duidelijk. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Elsevier blijkt: afgestudeerden van constructiestudies, informatiekunde en econometrie hebben “een sterke uitgangspositie” op de arbeidsmarkt. Voor alle drie de graadmeters - de kans om snel aan de slag te kunnen, een vaste baan te krijgen én veel te verdienen - staat econometrie in de top-10. Het gemiddelde salaris na anderhalf jaar: 3.300 euro bruto per maand. Journalistiek scoort gemiddeld tot slecht op dezelfde graadmeters. Gemiddeld salaris na anderhalf jaar: 1.850. Voor alle academici ligt het gemiddelde op 2.600.

Google jezelf een baan

Zijn ze dat wel waard, die econometristen? Is het dan zo moeilijk? Voor degenen die wiskunde A maar met moeite konden afronden, is het in ieder geval niet echt een aanrader. Econometrie is een combinatie van economie en wiskunde, waarbij met wiskunde en statistiek economische verbanden en voorspellingen worden gemaakt. Laat dat nu net én breed toepasbaar zijn in allerlei sectoren, én extra gewild in economisch moeilijke tijden.

Die uitstekende positie is te zien op een dag als vandaag. Adviesfirma Accenture meldt op de website: plek voor dertig econometristen per jaar. Verzekeraar Aegon: zeven. Pensioenbelegger APG: tien. CBS: tien, met een startsalaris van 33.400 euro bruto per jaar. De Nederlandsche Bank: startsalaris 44.000. Deze banen zijn er bijvoorbeeld nu.

Je zou er bijna jaloers van worden. Hint: 16 februari is het Hug a Journalist Day. Eat that, LED.