Bootvluchtelingen onderkoeld, 29 doden

foto Mauro Buccarello / AP Photo

Enkele migranten die gisteren gered konden worden, zitten in een bus in de haven van het eiland Lampedusa bij Zuid-Italië. Op een opblaasbaar reddingsvlot bevonden zich ruim honderd mensen die probeerden de Middellandse Zee over te steken. Zeker 29 migranten zijn tijdens die tocht van Noord-Afrika naar Italië gestorven aan onderkoeling, zo meldt de Italiaanse kustwacht. De migranten sloegen alarm via satelliettelefoons, zo’n 160 kilometer voor de kust van Lampedusa. De kustwacht haalde hen onder zware weersomstandigheden van boord. Het dodenaantal kan nog oplopen, zegt burgemeester Giusi Nicolini van Lampedusa tegen persbureau Reuters. De tweede patrouilleboot moet nog in de haven aankomen. De burgemeester wijt het incident aan de stopzetting van reddingsdienst Mare Nostrum.