Inkomensongelijkheid in New York klinkt deze keer als muziek in de oren

De New Yorkse metro.
De New Yorkse metro. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Amerikaanse kunstenaar en programmeur Brian Foo rijdt graag een ritje met de metro in New York. En hij houdt van data en muziek. Die drie componenten heeft hij gecombineerd in een mooi audioproject met de naam ‘Two Trains’. Het resultaat is een hypnotiserend nummer.

Foo woont al meer dan tien jaar in New York en de stad figureert dan ook regelmatig in zijn projecten, zo valt te lezen in de Q&A van zijn project. Inkomensongelijkheid is dan een onderwerp waar je in New York niet aan ontkomt. Iedereen die de stad wel eens heeft bezocht, weet bijvoorbeeld dat zodra je in de straten komt met nummers boven de 100 de ongelijkheid toeneemt.

Het viel de kunstenaar op dat de inkomensgegevens van Manhattan geografisch gezien een mooi afwisselend patroon vormden. Foo besloot de metrolijn nummer 2 te nemen als leidraad en de inkomensgegevens van New Yorkers die langs deze lijn wonen om te zetten in muziek met behulp van open source software. Om het nummer te componeren gebruikte hij 63 geluidsfragmenten van voornamelijk New Yorkse muzikanten.

De inkomensverschillen zijn te horen door de afwisseling in dynamiek, legt hij uit op de projectsite:

“Ik wilde niet bevooroordeeld zijn door bijvoorbeeld de ‘arme wijken’ prettiger te laten klinken dan de ‘rijkere straten’. Het gaat me erom dat het contrast duidelijk te horen is.”

Foo is overigens niet de enige die iets met de metro en muziek doet, schrijft techsite Fastcompany. Kunstenaar James Murphy werkt ook aan een muziekstuk dat gebaseerd is op de metro.