Andere tijden

NPO 2, 21.20-22.00u.

Kort voor Valentijnsdag komt het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO met een reportage over de liefde. In Nederland was tot 1970 ouderlijke toestemming nodig om te kunnen trouwen zolang je onder de dertig was. Het weigeren van een huwelijk kon leiden tot heftige ruzies en familiedrama’s.

Nederlandse stelletjes die niet bij elkaar mochten zijn, zochten in de jaren zestig hun toevlucht tot Schotland. In het kleine plaatsje Gretna Green kon een minderjarige vanaf zestien jaar trouwen zonder toestemming van de ouders.

Woedende vaders en moeders konden niks meer doen zodra de verliefde koppels de Engels-Schotse grens gepasseerd hadden.

Echtparen vertellen in de uitzending over hun verboden liefdes en hun avonturen in Schotland. Ze moesten verplicht drie weken in Gretna Green verblijven voordat ze in het huwelijk mochten treden. Vaak brachten ze die tijd door in een caravan op de camping van een oorspronkelijk Nederlandse vrouw, Catharina Gilhooly-Matthijsen, die ook aan het woord komt. Gretna Green is nog altijd een van de populairste trouwlocaties ter wereld. Ook aanstaande zaterdag (14 februari) verwacht het dorp weer topdrukte.