Hefschip ‘Pieter Schelte’ heet voortaan ‘Pioneering Spirit’

Reder Allseas buigt voor toenemende druk en schrapt omstreden naam van schip.

De Pioneering Spirit. Foto ANP

Het grootste hefschip ter wereld, de ‘Pieter Schelte’, heet voortaan ‘Pioneering Spirit’. De Zwitsers-Nederlandse eigenaar Allseas maakte vrijdag al bekend de naam te veranderen, na brede kritiek op het feit dat het schip vernoemd was naar voormalige nazi Pieter Schelte Heerema, de vader van Allseas-directeur Edward Heerema. Gisteren werd de nieuwe naam bekend.

Oliemaatschappij Shell is de eerste klant die het schip gaat inzetten voor het opruimen van een booreiland in het Brent-olieveld voor de Schotse kust. Volgens de Financial Times heeft de Britse minister van Energie Ed Davey Shell onder druk gezet om aan te dringen op een naamsverandering.

De afgelopen weken drongen ook joodse organisaties en vakbonden in het Verenigd Koninkrijk aan op een andere naam voor het schip. De internationale transportvakbond ITF begon een petitie waarin olieconcern Shell werd opgeroepen geen gebruik te maken van het schip.

Volgens Allseas past de nieuwe naam bij waar het schip voor staat, zo schrijft de website Offshore Energy Today: „Het past bij de dertigjarige traditie van Allseas om te pionieren en technische grenzen over te gaan. […] Dit vaartuig omvat alle innovaties die Allseas de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld.” De Pioneering Spirit is 382 meter lang, 124 meter breed en kan tot 48.000 ton tillen. Het schip kostte 2,4 miljard euro en ligt in de haven van Rotterdam, waar het vorige maand aankwam.

Pieter Schelte Heerema, overleden in 1981, was een pionier in offshoretechnieken, maar in de Tweede Wereldoorlog ook officier van de Waffen-SS. Eerder verdedigde zoon Edward zijn keuze voor de naam ‘Pieter Schelte’. Hij zei in De Telegraaf afstand te nemen van diens oorlogsverleden, maar wilde toch zijn vader eren vanwege zijn verdiensten.