Groot omkoopschandaal in Italiaans clubvoetbal

Justitie beschuldigt 128 personen, onder wie de bondscoach.

Schaamte, moeheid of desinteresse? Italië liet het nieuws gistermiddag gelaten over zich heen komen: liefst 128 personen – voetballers, trainers en bestuurders – worden beschuldigd van matchfixing. Onder hen de Italiaanse bondscoach Antonio Conte. Dat blijkt na onderzoek van de officier van justitie van Cremona.

Antonio Conte wordt ervan verdacht sportieve fraude te hebben gepleegd als trainer van Siena, een club uit de Serie B waar hij in 2010 en 2011 werkzaam was. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de ‘verkochte’ duels Novara-Siena en AlbinoLeffe-Siena. Het Italiaanse Openbaar Ministerie wil dat Conte hiervoor terechtstaat.

Matchfixing, de overkoepelende term voor alle vormen van manipulatie, begint een wijdverspreid probleem te worden. Rond de Balkan zijn al veel zaken bekend, maar onlangs bleken er ook in Nederland verdachte duels gespeeld te zijn. Een vroegere speler van Willem II zou zijn betaald om de club met meerdere goals verschil te laten verliezen.

Het Italiaanse onderzoek begon vier jaar geleden, toen de doelman van Cremonese (Serie C) zijn medespelers had geprobeerd te drogeren door iets in hun drinkwater te doen. Daardoor zouden zij minder goed spelen.

De apathische houding waarmee de Italianen het nieuws gisteren tot zich namen, zegt iets over de hardnekkigheid van het probleem. Na de omkoopschandalen Totonero (begin jaren tachtig) en Calciopoli (2006) blijkt met Calcioscommesse (voetbalweddenschappen) opnieuw dat fraude en corruptie diep geworteld zijn.

Toch reageren spelers soms laconiek op de schandalen. Juventus-doelman Gianluigi Buffon zei veelzeggend: „Als twee ploegen gelijk willen spelen, is dat hun zaak. Soms zegt men: twee gewonden is beter dan één dode.”

Silvio Berlusconi, eigenaar van AC Milan, schokte de voetbalgekke Italianen eerder door voor te stellen om „de competitie twee of drie jaar stil te leggen”, zodat deze „ziekte” met wortel en tak uitgeroeid kan worden. Veel steun kreeg hij niet. „Als dat gebeurt, kunnen we het parlement ook net zo goed twee, drie jaar sluiten”, zei Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini.

Door alle incidenten verliest het Italiaanse clubvoetbal langzaam aan geloofwaardigheid. Gevolg: minder toeschouwers, weinig attractief voetbal en uitblijvende Europese successen.

En dan was er zaterdag ook nog een vreemd voorval bij Juventus. De club zou in het duel met AC Milan tv-beelden hebben gemanipuleerd bij een treffer van Carlos Tévez. Hij leek buitenspel te staan, maar een herhaling werd niet getoond. Toen ruime tijd later wél een herhaling volgde, leek er met de beelden te zijn geknoeid. Juventus heeft als enige club de regie over de uitzendingen van zijn wedstrijden. „Daar moet wat mij betreft zo snel mogelijk een einde aan komen”, zei de directeur van Milan.

    • Jan Cees Butter