Europees Parlement wil toets over passagiersregister

ANP / Bas Czerwinski

Een eventuele uitwisseling van passagiersgegevens van vluchten tussen EU-lidstaten moet eerst worden beoordeeld door onafhankelijke deskundigen. Dat kwam het Europees Parlement vandaag overeen. De deskundigen moeten bekijken of een zogenoemd Passagiersnamen Register (PNR) in Europa noodzakelijk en proportioneel is.

Een wetsvoorstel voor het EU-register wacht al jarenlang op goedkeuring door het Europees Parlement. Maar daar zijn zorgen over privacy van burgers. Het Europarlement vindt dat extra bevoegdheden voor inlichtingendiensten hand in hand moeten gaan met betere wettelijke databescherming, zodat benadeelde burgers verhaal kunnen halen. Lidstaten voelen daar weer weinig voor.

Door de recente terreuraanslagen in Parijs staat de kwestie weer op scherp - president Donald Tusk vroeg de Parlementariërs haast te maken.

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) is altijd kritisch geweest over PNR. Door de noodzakelijkheid- en proportionaliteitstoets wordt een belangrijke eis van haar partij en fractie ingewilligd:

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld Pleased that groups agreed on including the verification of necessity and proportionality of EU PNR. This is a major step forward. 1/2
Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld Evidence based policy making instead of assumption based and unconditional yes or no. #PNR 2/2

Tegen nrc.nl zegt ze:

“Wij hebben nooit categorisch nee gezegd tegen PNR, maar vinden wel dat je het moet kunnen onderbouwen. Vorig jaar was er een zeer baanbrekend arrest van het Europese Hof van Justitie, waarin de richtlijn van de bewaarplicht werd vernietigd. In het arrest staat: van de grootschalige opslag van persoonsgegevens, zonder enige aanleiding zoals een verdenking, moet je de proportionaliteit en de noodzakelijkheid bewijzen. Daar wilde de Commissie en de Lidstaten eerst niet aan. We hebben nu voor elkaar dat een groot deel van het Parlement zich daar wél achter schaart. Een meerderheid zegt nu: die onderbouwing moet er komen, anders komt er geen PNR.”

De ChristenDemocraten zijn altijd vóór een Europees register geweest. CDA-afgevaardigde Jeroen Lenaers zegt tegen persdienst ANP dat een PNR zorgt voor informatie “om onze veiligheid te waarborgen”.

“Een links-liberale meerderheid in het parlement heeft dit dossier jarenlang geblokkeerd waardoor we geen stap verder kwamen.”

Gegevens miljoenen Europeanen jarenlang opgeslagen

Het EU-vliegregister is een sterke Amerikaanse wens, schreef onze correspondent Stephan Alonso eerder in NRC Handelsblad:

“Voor veel EU-lidstaten geldt een Amerikaanse visumvrijstelling en Washington vreest misbruik. Maar het register betekent dat de data van miljoenen Europeanen, van creditcarddata tot maaltijdvoorkeur, jaren worden opgeslagen. De strijd tegen terrorisme is in de EU in principe een nationale competentie, niet in de laatste plaats omdat lidstaten niet graag inzicht geven in de wijze waarop hun geheime diensten opereren.”

Er wordt in Brussel ook gesproken over de herinvoering van paspoortcontroles voor vliegen binnen de EU. Spanje, Duitsland en Frankrijk zouden daar al voor zijn. Ook wordt nagedacht over strengere controles op internet.

Lees in NRC Handelsblad: ‘Na ‘Parijs’ zit het Europarlement in een verdomhoek’ (€)