#DvdW: auteur van ‘Dokter Zjivago’ vandaag 125 jaar geleden geboren

Boris Pasternak Foto ANP

Vandaag 125 jaar geleden werd in Moskou een dichter geboren die zijn roem vooral te danken heeft aan de enige roman die hij schreef (en de film met Omar Sharif en Julie Christie die erop gebaseerd werd).

De joodse Rus Boris Pasternak (1890-1960) was in Rusland vooral bekend als traditionele en (in de jaren 20) epische dichter; in het Westen maakte hij furore toen in 1957 zijn proza-epos Dokter Zjivago in Italië verscheen. De dikke roman, over twee getrouwde bourgeois (Zjivago en 10405726-Dokter-Zjivago-B-Pasternakde lerares Lara) die een liefdesrelatie proberen te onderhouden in tijden van Russische revolutie en burgeroorlog, bezorgde Pasternak niet alleen een royement van de Russische schrijversbond maar ook de Nobelprijs (1958). Bang om door de autoriteiten voorgoed verbannen te worden, weigerde hij de prijs in ontvangst te nemen. Dokter Zjivago, dat door sommige critici het meest gewaardeerd wordt om de 25 gedichten die het romantische verhaal over liefde in tijden van chaos besluiten, mocht pas in 1988 in de Sovjet-Unie verschijnen. De roman werd in 1965 verfilmd door David Lean, die weinig affiniteit vertoonde met Pasternaks poëzie en noodlotsfilosofie. Pasternaks schaarse andere proza, geschreven tussen 1922 en 1929, werd in Nederland uitgegeven onder de titel Vier verhalen.

Voor meer edities van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zie het literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz