Dit is wat je vandaag moet weten

High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is wat je vandaag moet weten.

Slecht nieuws: je hebt hoogstwaarschijnlijk de verkeerde studie gekozen. Tenminste, als je geen econometrie hebt gestudeerd. Vandaag worden econometristen in de watten gelegd op de Landelijke Econometristendag - bedrijven doen alles om ze binnen te halen.

Blokker en V&D: oude bedrijven met een verouderd, duur personeelsbestand. Dat is een van de oorzaken van hun moeilijkheden. Verder zijn er vooral veel verschillen tussen de twee ketens.

Ooit verkocht de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, destijds eigenaar van het warenhuis, de panden van V&D. Nog steeds heeft KKR (vandaag cijfers) belangrijke banden met Nederland.

Poldernieuws

Familiebedrijf Blokker heeft de tijd en dat is fijn, schrijft de Volkskrant. Maar een beetje haast maken kan geen kwaad.

De klokkenluider die Zwitserse bankgeheimen van de HSBC-bank op straat gooide, is volgens Z24 bezig met een grotere missie.

Chemieconcern DSM staat er best beroerd voor, analyseert het Financieele Dagblad. Hoe gaat topman Sijbesma dat oplossen?

While you were sleeping… in the US

House of Cards is sinds gisteren ook te bekijken in Cuba. De uitbreiding van Netflix is volgens VentureBeat symbolisch maar ook erg slim.

Radioshack is officieel failliet, schrijft The Wall Street Journal.

KPMG investeert fors in big data, meldt Techcrunch. Diensten als Bottlenose gaan nog eens heel groot worden.

While you were sleeping… in Asia

Chipmaker Qualcomm betaalt China een gigantische boete. Daarmee is het bedrijf af van nogal onduidelijke beschuldigingen, meldt Reuters.

De ruzie tussen Samsung en Microsoft over de aankoop van Nokia, is bijgelegd, schrijft Yonhap. Wat de nieuwe afspraken zijn, is niet bekend.

China en de VS bespreken internetvrijheid via WeChat-berichtjes. Waarom ook niet? China Daily vraagt zich af of de topmannen ook smileys gebruiken.

NRC Q’s citaat van de dag

“Wij zijn niet inspirerend. Onze klanten missen merken en winkelbeleving” - dit zei toenmalig V&D-topman Jacob de Jonge vorig jaar over het kwakkelende warenhuis.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q