De Sinabung spuwt en gromt

Foto Reuters / Antara Foto

De grote aswolken die oprezen uit de uitbarstende vulkaan Sinabung trokken gisteren nog flink wat geïnteresseerde blikken van Indonesiërs uit de buurt, al was de eruptie bepaald niet ongewoon. Sinds de vulkaan in 2010 na een slaap van 400 jaar weer actief werd, is de vulkaan al talloze keren uitgebarsten – en dan rommelt en spuwt de vulkaan vaak ook dagen of weken achtereen. De huidige uitbarsting duurt al sinds zaterdagochtend, toen bewoners gewekt werden door de grommende vulkaan. Sinabung, gelegen in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra, is een zogenaamde stratovulkaan: met steile hellingen en explosieve uitbarstingen, waarbij grote aswolken vrijkomen en ook ‘pyroclastische stromen’, oftewel golven van halfvloeibaar lava, rotsen en gas. Ondanks het uitbarstingsgevaar wonen toch veel mensen in de buurt van slapende of zelfs actieve stratovulkanen, omdat de as vruchtbaar is. Het gebied rondom de Sinabung was vorige week juist weer veilig verklaard, waarna ruim 2.400 geëvacueerden weer naar huis konden. Of er door de recente uitbarsting mensen in nood zijn geraakt, is nog niet bekend. De as is tenminste 34 kilometer verderop neergedaald.