De signatuur van Ramón Gieling: altijd op zoek naar de essentie

Documentaire

Hans Beerekamp selecteert elke week twee interessante documentaires uit de collectie van het docuplatform NPO Doc. Terugkijken: nrc.nl/breedbeeld.

foto bob bronshoff

Deze week een hommage aan een documentaireauteur. Al ruim dertig jaar maakt Ramón Gieling een of meerdere films per jaar, als een bezetene.

Hij is er altijd prominent in aanwezig, door zijn sterke signatuur en soms is hij ook letterlijk in beeld. Vaak zoekt hij naar een essentie of bezieling, benoemd in Duende (1986).

In Home volgt de regisseur de Ivoriaanse zanger en vluchteling Cyriaque Kouenou. In de beginscène speelt de regisseur dat hij bij douanier Kouenou asiel in Afrika aanvraagt. Later wisselen ze zelfs van kleren.

De als een schelmenroman gestructureerde odyssee volgt de charismatische bard van het ene naar het andere toevluchtsoord. Alles is echt, maar ook bedacht.

De hoofdpersoon vraagt de regisseur om geld. Het antwoord is dat hij voor 6 euro per uur diens appartement mag schoonmaken.

Schijnbaar het tegendeel is Gielings Herinnering aan een trieste dageraad, over de rouw van de verre van nomadische bewoners van Wieringen om een jaren geleden verongelukte zoon en broer. Maar ook dit is een zeer vormvaste vertelling, op zoek naar de kern.