De bonden wisten niets van het V&D-plan

Álle belanghebbenden zijn nodig voor een reddingsplan van V&D, zei de winkelketen steeds. Maar de vakbonden zijn niet bij het plan van gisteren betrokken.

V&D is gered, zo maakte de warenhuisketen gistermiddag zelf jubelend bekend.

Maar hoe zit het dan met de rol van de vakbonden? Zonder steun van álle belanghebbenden zou V&D het niet redden, werd de afgelopen weken steeds herhaald. Als de banken (ING, Rabobank en ABN Amro), de vastgoedeigenaren (de verhuurders van de winkelpanden) én de werknemers niet zouden bijspringen weigerde V&D-eigenaar Sun Capital om tientallen miljoenen in V&D te steken.

De gevraagde offers waren fors: eigenaren van V&D-panden zouden maandenlang geen huur betaald krijgen en het personeel van V&D moest 6 procent van het salaris inleveren.

Vakbonden FNV en CNV hebben zich telkens verzet tegen die laatste eis. Als V&D onverhoopt alsnog failliet zou gaan, was hun redenering, dan zou het personeel ook een 6 procent lagere werkloosheidsuitkering krijgen. Toen bleek dat overleg met de warenhuisketen tot niets leidde, besloten de vakbonden een kort geding aan te spannen. Dat vindt volgende week maandag plaats.

Wat vindt het V&D-personeel?

Maar nu brengt V&D doodleuk naar buiten dat er een akkoord is met „de meerderheid” van de belanghebbenden. Het is inderdaad geen akkoord met alle partijen: met de vakbonden is geen overeenstemming bereikt.

Dat betekent niet dat de werknemers niet hoeven bij te dragen aan het reddingsplan. De 10 miljoen euro die het loonoffer moet opbrengen, is namelijk hard nodig om het plan te doen slagen, zegt een V&D-woordvoerder desgevraagd.

Dat betekent dat de vakbonden klem zitten. Hun steun is nodig om V&D te laten voortbestaan. Zij zullen van V&D en Sun Capital vermoedelijk de schuld krijgen als het warenhuis alsnog failliet gaat. Dat bleek al uit de toon van het persbericht gistermiddag: „We betreuren het dat er met de vakbonden [...] vooralsnog geen overeenstemming is bereikt”, schrijft interim-topman Don Roach van V&D.

Vakbondsman Niels Suijker van FNV vindt het niet terecht dat de bonden in een hoek worden geplaatst. Natuurlijk blijft hij bereikbaar voor overleg. „Maar er moet wel iets tegenover het loonoffer staan. Nu blijkt dat V&D de verhuurders wél tegemoet wil komen, maar de werknemers niet.”

De bonden hebben al aangeboden akkoord te gaan met een loonoffer, mits er zekerheden zijn voor het personeel. Een garantie op baanbehoud is lastig, erkent Suijker, maar er kunnen wel afspraken worden gemaakt over een sociaal plan. „Er zou bijvoorbeeld afgesproken kunnen worden dat de loonkorting wordt teruggedraaid als V&D failliet gaat, zodat die geen invloed heeft op de ww-uitkering.” Maar volgens Suijker biedt V&D „geen enkele ruimte” voor overleg.

En is V&D nu van de zorgen af?

Hoe het verder moet nu de financiën geregeld zijn, is nog onduidelijk. Dat er drastische maatregelen nodig zijn om de winkels te redden, is evident. Zoals retaildeskundige Paul Moers zegt: „V&D heeft geen kostenprobleem, ze hebben een omzetprobleem.” Oftewel: in de vaste kosten snijden is één, maar er zal ook meer geld moeten binnenkomen. Hoe V&D dát voor elkaar denkt te krijgen, is onderwerp van het volgende reddingsplan.

    • Barbara Rijlaarsdam