Coup? Dat was een tweede revolutie, zegt Sisi in een kritisch interview

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Reuters / Hassan Ammar

Wat zegt een president wanneer hij wordt geconfronteerd met zijn eigen repressieve optreden? Het Duitse weekblad Der Spiegel interviewde de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi, die de Moslimbroederschap verbood. Voor het eerst kreeg hij kritische vragen.

Vorige week nog werden 183 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. En daarvoor al honderden. Ook journalisten zitten vast. De VN en Amnesty zijn uiterst kritisch.

Spiegel-journalisten Klaus Brinkbäumer en Dieter Bednarz confronteerden de president hiermee. Evenals met de coup door het leger, waardoor hij aan de macht kwam. Zijn antwoord:

“Jullie karakterisering van de situatie is niet helder en jullie begrip ervan klopt niet. Jullie beoordelen ons op basis van jullie eigen gunstige uitgangspunt; jullie cultuur, beschaving en ontwikkeling. Jullie kunnen jezelf niet uit deze context halen. Je moet de gebeurtenissen in Egypte begrijpen in het licht van de omstandigheden. De uitdagingen en dreigingen waar Egypte mee te maken heeft. (…) Wat jullie zien als een coup, was onze tweede revolutie.”

Sisi zegt dat hij zich voor zijn land heeft opgeofferd - zijn mensen willen brood, eten. De journalisten vroegen Sisi daarnaast hoe het voor hem voelt in het presidentiële paleis te wonen, na veertig jaar dienst in het leger. Waarom er honderden mensen werden gedood in de zomer waarin Morsi werd afgezet. Waarom activisten in de gevangenis zitten. En waarom er geen onafhankelijke rechtspraak is - wat Sisi weerlegt.

“Het is belangrijk dat het Westen zichzelf niet beschouwt als de enige cultuur met een onafhankelijke rechterlijke macht.”

Lees het hele interview (in het Engels) bij Der Spiegel.