Chelsea Manning wordt columnist, en schrijft vanuit de gevangenis

Archieffoto van Bradley Manning (nu Chelsea).
Archieffoto van Bradley Manning (nu Chelsea). Reuters / Gary Cameron

Ze zal schrijven vanuit de gevangenis in Fort Leavenworth in Kansas. Chelsea Manning (voorheen Bradley), die honderdduizenden documenten naar Wikileaks lekte, wordt columnist van The Guardian. Oorlog, gender en informatievrijheid worden haar thema’s.

Dat maakte de hoofdredacteur van de Amerikaanse afdeling van de Britse krant vandaag bekend op Twitter.

Twitter avatar KathViner Katharine Viner Delighted to announce: Chelsea Manning joins @GuardianUS as a contributing opinion writer, writing on war, gender, freedom of information

Manning, voorheen inlichtingenanalist in het leger, is in 2013 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf - de langste straf die ooit in de VS is uitgedeeld voor het lekken naar de media. Ze werd schuldig bevonden aan onder meer spionage. Mensenrechtenorganisaties noemen die straf buitenproportioneel.

Chelsea was eerst Bradley. Ze liet een dag na de uitspraak weten voortaan door het leven te zullen gaan als vrouw. Volgens Politico krijgt Manning niet betaald voor haar columns.

Manning roert zich vaker in debat

Manning schreef al vaker vanuit de gevangenis, en vaker over dezelfde thema’s. Voor The New York Times afgelopen zomer bijvoorbeeld over het Amerikaanse leger en mediavrijheid:

“Ik geloof dat de huidige grenzen aan de persvrijheid en de buitensporige geheimhouding door de overheid het Amerikanen onmogelijk maken volledig te begrijpen wat er gebeurt in de oorlogen die we financieren.”

En voor The Guardian een essay, onder de titel ‘I am a transgender woman and the government is denying my civil rights’.

“De uitdagingen voor transgenders zijn het resultaat van institutionele vooroordelen die cisgenders (het tegenovergestelde van transgenders, red.) bevoordelen en stellen dat transgenders afwijken. Wanneer je regering zegt dat je niet bestaat, of dat je niet zou moeten bestaan, is dat verwoestend.”

Guardian nauw verweven met informatiedebat

The Guardian (die bekendstaat als linkse, pro-Labourkrant) volgt het debat over privacy, internetvrijheid en transparantie op de voet, net als de hoofdrolspelers: Assange, Manning, Snowden. Glenn Greenwald, de journalist die samenwerkte met Edward Snowden, schreef eerder een column voor de krant.

De krant werd zélf onderdeel van het debat toen de partner van Greenwald op het vliegveld in Heathrow negen uur werd vastgehouden. Er werden onder meer een mobiele telefoon, laptop, camera, memory sticks en dvd’s in beslag genomen. The Guardian stapte daarop naar de rechter, om het materiaal in bescherming te nemen. Die oordeelde dat de Britse overheid de informatie mocht onderzoeken wanneer nationale veiligheid in het geding is.

Ook werd hoofdredacteur Alan Rusbridger gehoord door het Lagerhuis. De commissie had Rusbridger opgeroepen zich te verantwoorden voor de publicatie van de zogenoemde Snowden-files. The Guardian zou de nationale veiligheid in het geding hebben gebracht. Toen Rusbridger gevraagd werd of hij van het Verenigd Koninkrijk hield, antwoordde hij na een korte pauze:

“Er zijn landen, en dat zijn over het algemeen geen democratieën, waar de pers niet vrij is om te schrijven en waar de inlichtingendiensten redacteuren vertellen wat ze moeten schrijven. Dat is niet het land waar wij wonen, en dat is een van de dingen waarom we van dit land houden.”