‘Bloody hell mate’, Australië doet mee aan het songfestival??

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nee, er hebben zich geen tektonische verschuivingen van aardplaten voorgedaan. Australië ligt nog steeds waar het lag. En dat is dus niet in Europa. Maar omdat het de zestigste verjaardag is van het Eurovisiefeestje, mag het voor één keertje meedoen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar er kijken Down Under al tientallen jaren duizenden Aussies elk jaar trouw naar het songfestival dat wordt uitgezonden door SBS, de Australische publieke omroep. Australië en het Eurovision gaan waaaaaaay back.

Twitter avatar PeteJLewis Pete Australia have been broadcasting the contest for longer than 21 of the countries in ESC 2015 have been competing in it. #Eurovision

En daar wordt het land nu voor beloond. Australië krijgt van de organisatie eenmalig een wildcard voor de finale op 23 mei in Wenen, en hoeft ook nog eens niet mee te doen aan de voorrondes. De Australische tv-kijkers mogen wel stemmen in de voorrondes. En dat het land dus niet in het juiste werelddeel ligt, ach dat lag Israël immers ook niet, zo is de teneur op Twitter:

Twitter avatar thisisdavid David Morgan “But Australia isn’t in Europe”

NO ONE CARES. Shhh.
#Eurovision

Winnen=nog een keer meedoen

Het goede nieuws werd vanavond gebracht door Jessica Mauboy, die vorig jaar optrad in de pauze van het songfestival:

Wie het land gaat vertegenwoordigen en het onder andere moet opnemen tegen Trijntje is nog niet bekend. Maar de deelnemende landen kunnen rekenen op een kandidaat die heus niet alleen maar meedoet voor het spel. Want als het land wint, dan mag het volgend jaar nóg een keer meedoen.

Twitter avatar misterjorgensen David Jørgensen A very simple explanation of what happens if Australia wins the #Eurovision Song Contest this year. http://t.co/6Zrn1uKN2c

We hoeven overigens niet bang te zijn dat alle kandidaten volgend jaar dan in the outback moeten optreden: Australië moet het festival wel organiseren in een Europees land.

Verbazing over deelname Australië

Op Twitter wisselen de reacties: er zijn felicitaties, maar het besluit van de organisatie doet de wenkbrauwen ook wel wat rijzen, zegt een Australische correspondent in Londen:

Er wordt meteen al flink gephotoshopt na het nieuws. Met een beetje goede wil ligt Australië best dichtbij:

Twitter avatar TheMediaTweets The Media Blog If you Photoshop Australia so it’s just off the coast of Portugal, letting them into Eurovision kind of makes sense http://t.co/rMmJqSuUcY
Twitter avatar JonathanHaynes Jonathan Haynes Kind of surreal that Australia’s in Europe when most of Europe fits in Australia #Eurovision (map via @Amazing_Maps) http://t.co/eyzmexVkUv

En ook is het grote speculeren meteen begonnen over wie Australië moet/gaat sturen; wordt het Jason, Kylie of een combi?

Twitter avatar Dimivision Dimivision Australia participating in #eurovision?!?! This calls for a genuine #wtf - but bring on @kylieminogue and the madness is forgiven.
Twitter avatar seanieb1983 seanieb1983™ So this Australia entering @Eurovision thing is only worth the fuss if they’re sending @kylieminogue #KylieForEurovision
Twitter avatar DaleBot1 Dale So Australia is entering Eurovision. Imagine if @kylieminogue entered. Just imagine. So much camp and sparkles. It would be fabulous 🎉💃🎉

Zo bezien lijkt Kylie favoriet. En laten we wel wezen: de kans is groot dat als zij haar nationalistische hart laat spreken en meedoet, andere landen wel kunnen inpakken. Alleen dan niet voor Wenen.