Dit melden andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Blokker is geen fijne winkel, zegt deskundige Sabien Duetz in de Volkskrant. En dat is wel een voorwaarde om te overleven in dit winkelklimaat waar je alles overal kunt kopen. Naar de winkel ga je omdat je het er ‘leuk’ vindt. “Anders ga je er niet meer heen.”

Na de V&D gaat het ook met Blokker niet goed: de zaak moet 440 van de 7.200 banen schrappen om te overleven. Dat is zo’n 6 procent van het totaal aantal werknemers. Op dit moment is de bezetting in veel filialen te groot, schrijft de Telegraaf. In de verklaring van Blokker staat dat ‘de loonkosten meer in lijn moeten worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels’.

Het voordeel van Blokkker is dat de winkelketen tijd heeft, meent de Volkskrant. Het is namelijk een familiebedrijven en die hoeven niet zo nodig binnen een paar jaar kapitaal uit de zaak te halen. Ze nemen rustig een generatie de tijd. Dat beeld bevestigt Blokker op haar website.

Wij denken niet in kwartalen maar in een duurzame strategie en winstgevende groei.

Aanpassingen aan de winkelformule zijn al bezig. In 2015 wordt ongeveer 25 miljoen euro geïnvesteerd. De deskundigen die in de Volkskrant aan het woord komen, vragen zich af of Blokker zich snel genoeg kan aanpassen aan de wensen van de klant. Want tijd hebben is mooi, maar de rest van de markt ontwikkelt zich in een eigen, sneller tempo.

De missie van de HSBC-klokkenluider

Hij hangt graag in meerdere touwen tegelijk, schrijft Z24 over Hervé Falciani. Wie? Nou, de klokkenluider die informatie over duizenden Zwitserse bankrekeningen openbaar maakte. Z24 maakte een profiel van de man die de Zwitserse justitie maar wat graag ingerekend wil zien.

Volgens de BBC heeft Falciani de Franse en Italiaanse nationaliteit, en groeide hij op in Monaco. Hij werkte tussen 2000 en 2007 bij de HSBC-bank. Daar verzamelde hij gegevens over 106 duizend klanten uit 200 landen. Al in 2008 droeg hij informatie over aan de toenmalige Franse minister Christine Lagarde. Daarmee konden toen honderden miljoenen dollars aan achterstallige belasting worden geïnd.

In 2008 werd hij gearresteerd door de Zwitserse politie wegens bedrijfsspionage en schending van het bankgeheim. Falciani vluchtte met vrouw en twee kinderen naar Frankrijk, dat geen onderdanen aan Zwitserland uitlevert.

Maar Falciani heeft een grotere missie dan louter het schenden van bankgeheimen. Dat blijkt uit zijn kandidatuur voor het Europees Parlement, voor de Spaanse anticorruptiepartij Partido X. Hij werd niet gekozen, maar gaat volgens persbureau Reuters nu de partij Podemos adviseren.

DSM had ‘uitdagend’ jaar

Voorafgaand aan de presentatie van de jaarcijfers van DSM, heeft het Financieele Dagblad een voorbeschouwing. Het chemiebedrijf staat er best beroerd voor. Nutrition, de meest winstgevende tak van DSM, zit bijvoorbeeld in Zwitserland en boekt zijn omzet in Zwitserse franks. En juist die munt staat er niet goed voor. Bovendien maken de Chinezen óók vitamine E en wel tegen een lagere prijs.

Bloomberg polste een flink aantal analisten en komt tot de conclusie dat het brutobedrijfsresultaat gedaald zal zijn tot 1,17 miljard euro. In 2013 was dat nog 1,3 miljard euro. Pas in 2016 zal DSM weer terug zijn op dat niveau, zo is de verwachting.

Volgens het FD is dat het ‘pessimisme van de financiële markt’. DSM-topman Feike Sijbesma moet 2014 maar ‘challenging‘ noemen en zich richten op de toekomst, vindt de krant. Het FD geeft ook een paar suggesties mee: het dividend toch wat verhogen en hinten op de verkoop van caprolactam - een grondstof voor plastic.

Opsplitsing van het concern lijkt het meest voor de hand te liggen - want wat hebben kunststoffen met vitamines te maken? Maar dat zal voorlopig niet gebeuren, voorspelt het FD.

    • Eefje Rammeloo