Beleggers hebben moeite met overnamebonus top Nutreco

De overname van Nutreco door SHV nadert de eindfase. Aandeelhouders morden wel over een overnamebonus.

Iedereen kan nog met een tegenbod komen op vis- en veevoerbedrijf Nutreco, maar het is de vraag of dat ook realistisch is. Gisteren kwamen de aandeelhouders van Nutreco op een bijzondere vergadering bijeen om te stemmen over een aantal huishoudelijke zaken in het kader van de overname.

Familiebedrijf SHV (energie, detailhandel; 47.100 werknemers) heeft een bod van ruim 3 miljard euro gedaan op Nutreco (3,9 miljard euro omzet, 10.000 werknemers) om het van de beurs te kunnen halen. SHV verhoogde zijn bod tot tweemaal toe om genoeg aandeelhouders over de streep te trekken. Eind vorige maand bleken grote aandeelhouders als Nationale Nederlanden en pensioengeldbeheerder APG hun verzet te staken bij de biedprijs van 45,25 euro per aandeel. Inmiddels is SHV verzekerd van 45 procent van alle aandelen, werd volgens persdienst Dow Jones gisteren op de vergadering bekendgemaakt. Aandeelhouders kunnen tot 17 februari hun stukken aanmelden.

De aandeelhouders gingen gisteren akkoord met het aftreden van drie commissarissen en de voorwaardelijke benoeming van drie SHV-commissarissen bij Nutreco. De raad van commissarissen heeft vijf leden. Zij stemden ook in met een overnamebonus voor de huidige raad van bestuur van Nutreco. De tweekoppige directie ontvangt eenmalig een half jaarsalaris als de overname doorgaat. SHV heeft beloofd die door te zetten als tweederde van de aandelen wordt verworven.

Op die bonus was wel kritiek. Is het niet een normaal onderdeel van het werk van bestuurders om een overnameproces te begeleiden, zo vroegen sommige aanwezigen zich af. Ook vinden sommige aandeelhouders dat de directie te snel het bod van SHV omarmde, waardoor concurrerende bieders lijken te zijn afgetroefd.