Alle Groningse aardbevingen in één kaart. Inclusief hun kracht

Kaart met overzicht van alle aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning.
Kaart met overzicht van alle aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning. Studio NRC / Erik van Gameren

Al die aardbevingen in Groningen: hoeveel waren dat er nu precies? En wat was telkens de kracht op de Schaal van Richter?

Interactieve kaart

NRC maakte een interactieve kaart met een overzicht van alle bevingen. Klik op een van de blauwe stippen om meer informatie te krijgen over de datum van de beving, het tijdstip en de magnitude.

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) kondigde gisteren aan dat de gaswinning in Groningen de eerste helft van dit jaar wordt beperkt tot 16,5 miljard kuub. Dat kan het kabinet een tegenvaller van 2,4 miljard euro opleveren.

Aardbevingsschade

Op een persconferentie over de veiligheid en de leefbaarheid in Groningen, presenteerde Kamp ook een serie maatregelen voor de bewoners van de stad. En diegenen die schade hebben geleden van de bevingen. Woningen in Groningen worden voortaan “aardbevingsbestendig” gebouwd. Bewoners krijgen een vergoeding voor de kosten die ze daarvoor moeten maken. Er komt een regeling waardedaling voor eventuele compensatie bij verkoop en een nieuw fonds voor huizenbezitters met achterstallig onderhoud.

De slachtoffers van aardbevingsschade klagen over een slechte communicatie met de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Daarbij is het aantal klachten over de afhandeling van aardbevingsschade vorig jaar bijna verdrievoudigd.

Wat betekent het besluit voor de schatkist?

Voor 2015 rekende het ministerie van Financiën op 9,1 miljard aan totale gasbaten, waarvan driekwart uit Groningen afkomstig is. Het eerdere besluit van minister Kamp betekende al een tegenvaller van 700 miljoen.

Nu wordt de gaskraan voorlopig met 3,2 miljard kuub teruggedraaid. Elke miljard kuub mindere productie betekent zo’n 225 miljoen euro minder gasbaten. Dat betekent 720 miljoen minder inkomsten voor de schatkist.

Het kabinet kan besluiten om de gasproductie ook voor de rest van het jaar lager te houden. Dan komt het totaal op 35 miljard kuub voor het gehele jaar uit, zoals Kamp gisteren aangaf. Dan zal de financiële schade kunnen oplopen tot 2,4 miljard.

Met medewerking van Thijs Niemantsverdriet.

Lees meer over het besluit van Kamp in NRC Handelsblad: ‘Nu gaat Groningen voor, niet de schatkist‘ en ‘Bouwers trekken al naar Groningen‘ (€).