Zelfs een hoekschop nemen is al te lastig

Veel onzorgvuldige corners en verdwaalde vrije trappen dit seizoen op de voetbalvelden. Het ontbreekt in de eredivisie aan pure specialisten.

De bal ligt net buiten het strafschopgebied, schuin links voor het doel van SC Cambuur. Heerlijke positie voor een voetballer met een sterk rechterbeen. Vloeiende krul en hij hangt in de kruising, moet ook Jens Toornstra van Feyenoord denken. Hij is de vrijetrappenspecialist van de ploeg. De aanvaller neemt een korte aanloop van zo’n vijf passen en perst alle kracht in het schot. Het resultaat: hard in de muur.

De Kuip zucht. Het is even voor één uur, dit wordt nog een lange zondagmiddag.

Onzorgvuldige hoekschoppen en verdwaalde vrije trappen bij Feyenoord - SC Cambuur (2-1). En niet alleen in Rotterdam. Het is dit seizoen af en toe net Comedy Capers op de Nederlandse voetbalvelden. Vrije trappen die hoog in de tribune eindigen. Of juist laag in de voeten van de tegenstander. Corners die soms zo slecht gemikt worden, dat ze in de tegenaanval meer gevaar opleveren voor het eigen doelgebied.

Koelbloedig

En dat terwijl standaardsituaties steeds belangrijker worden in het voetbal. Het is de ideale kans om snel en koelbloedig toe te slaan. Maar dit is de eredivisie, speeltuin voor fouten. Soms hoop je dat oud-specialisten als Pierre van Hooijdonk, Ronald Koeman of Frank de Boer hun voetbalschoenen weer aantrekken. Dat ze even laten zien hoe het moet, een vrije trap afvuren. Hogere wiskunde is het niet, het is vooral concentratie: kijk waar de doelman en de muur staan, kies een hoek, neem een fatsoenlijke aanloop, maak een hupje bij het vertrek, buig een beetje achterover met het lichaam en schiet de bal.

Dat het wel goed kán, lieten twee spelers afgelopen weekend zien. Memphis Depay ramde zaterdag voor PSV een vrije trap binnen tegen FC Utrecht. En Jeff Stans van Excelsior slingerde een bal knap om de muur van FC Twente.

Een specialist wil Stans zich niet noemen. Ja, hij is de vaste man, maar het is pas zijn eerste rake vrije trap in het betaald voetbal. Hij oefent niet overdreven. „Zo’n twee à drie ballen per training.”

Volgens Stans ontbreekt het aan pure specialisten in de eredivisie. Dat zegt ook oud-prof Ronald de Boer, analist bij Fox Sports. „Er zijn weinig spelers waarbij je denkt dat het al een halve goal is als hij klaar staat om een vrije trap te nemen.”

Er werd dit seizoen 24 keer gescoord uit directe vrije trappen – met nog twaalf speelrondes te gaan. Dat ligt redelijk in lijn met de afgelopen jaren.

Individueel kunstje

Vrije trappen oefenen zit niet dagelijks in het trainingsschema van ploegen. Het is vooral een individueel kunstje dat je zelf moet leren. Een net vol met ballen mee naar het trainingsveld en eindeloos oefenen. Dat is volgens Ronald de Boer dan ook de enige manier om een goede vrije trap te ontwikkelen. „Je moet vastigheden krijgen. Geluk uitsluiten. Wie wil er de meeste tijd insteken, daar gaat het om.”

Zo zag hij bij Ajax zijn Finse teamgenoot Jari Litmanen medio jaren negentig vaak nog oefenen na de reguliere training. Het resultaat was er, met zijn swingende en doeltreffende rechtervoet. En zijn broer Frank, die vele vrije trappen benutte met zijn gouden ‘linker’.

Ronald de Boer was bij Ajax de man van de corners. Die draaide hij met zijn rechtervoet vaak gevaarlijk hoog in het strafschopgebied. Die traptechniek oefende hij op de zaterdag voor de wedstrijd. Vaak nam hij zo’n twintig hoekschoppen.

Veel eredivisiespelers zouden zijn methode kunnen volgen. De percentages doeltreffende hoekschoppen zijn dramatisch. Zo wisten Heracles Almelo (104 corners), ADO Den Haag (96) en NAC (90) dit seizoen niet één hoekschop te verzilveren. De meeste clubs hebben slechts een scoringspercentage van 1 of 2 procent uit corners.

Is er wel genoeg aandacht voor standaardsituaties in de opleiding? Bij Ajax staat het thema in de onderbouw (zeven tot elf jaar) en middenbouw (twaalf tot zestien jaar) niet centraal, zegt Peter den Otter, coördinator middenbouw van de jeugdopleiding.

Bij de jongste en middelste jeugd ligt de focus met name op de basistechniek. „Heel veel balcontact, koppen, partijtjes en individuele ontwikkeling.”

Pas later in de jeugdopleiding wordt er meer getraind op spelhervattingen. Misschien wel te laat.

    • Steven Verseput