Zeker 29 migranten op weg naar Italië gestorven aan onderkoeling

Zeker 29 migranten zijn op een opblaasbaar reddingsvlot op weg van Noord-Afrika naar Italië gestorven aan onderkoeling, zegt de Italiaanse kustwacht. Aan boord waren ruim honderd mensen, voornamelijk afkomstig uit Libië, die probeerden de Middellandse Zee over te steken.

De migranten sloegen alarm via satelliettelefoons, zo’n 160 kilometer voor de kust van het eiland Lampedusa (maps) bij Zuid-Italië. De kustwacht haalde hen onder zware weersomstandigheden van boord.

Twitter avatar guardiacostiera Guardia Costiera Due motovedette della Guardia Costiera di Lampedusa soccorrono 105 migranti a bordo di un gommone alla deriva a largo delle acque libiche.

“Twee patrouilleboten van de kustwacht van Lampedusa zijn op weg naar 105 migranten aan boord van een boot voor de wateren van Libië.”

reddingsdienst gestopt

Het dodenaantal kan nog oplopen, zegt burgemeester Giusi Nicolini van Lampedusa tegen persbureau Reuters. De tweede patrouilleboot moet nog in de haven aankomen. De burgemeester wijt het incident aan de stop van reddingsdienst Mare Nostrum, een dienst met grote marineschepen die migranten konden oppikken. Vorig jaar is de dienst gestopt door de regering van premier Matteo Renzi, wegens de hoge kosten.

Nicolini:

“De kleine bootjes zijn op weg terug volledig meegesleurd door de golven. Als Mare Nostrum er nog geweest was, hadden de migranten binnen een uur dekking kunnen zoeken op een groter schip.”

meer migranten

Door de onrust in Syrië en Libië neemt het aantal migranten toe. Ze betalen smokkelaars honderden euro’s voor de reis. Sinds begin vorig jaar zijn meer dan 160.000 migranten, vaak oorlogsvluchtelingen, op wankele vaartuigen in Italië aangekomen. Zo’n 40.000 migranten probeerden in Griekenland te komen. Duizenden zijn onderweg gestorven.

    • Sterre van der Hee