Waanzinnige slalom Hirscher, uitschieter Küng op afdaling

Een Zwitsers en Oostenrijks feestje in Vail. Patrick Küng wint de afdaling en Marcel Hirscher de supercombinatie.

Maak als slalomspecialist maar een achterstand van 3,18 seconden goed. Zelfs te midden van snelheidsspecialisten is dat een vrijwel onmogelijke opgave. Behalve voor Marcel Hirscher, die zó goed slalomt dat de Oostenrijker met een Nederlandse moeder gisteren in het Amerikaanse Vail de wereldtitel op de supercombinatie (afdaling en slalom) veiligstelde.

Heden ten dage is in het alpineskiën een combinatie van afdaling en slalom de samensmelting van twee tegenpolen, zo gespecialiseerd zijn zowel de technische als snelheidsdisciplines. Een snelheidsspecialist als de Noor Kjetil Jansrud waagt zich niet aan de slalom, net zo min de technische Hirscher zich als een duivel naar beneden laat vallen. Met uitzondering van de supercombinatie; dan moeten ze wel. En is het interessant te zien hoe technisch Jansrud is en hoe snel Hirscher.

De werkelijkheid is dat beiden op de voor hun vreemde onderdelen uitgesproken zwak zijn. Maar wie is uiteindelijk de minst zwakke van de twee? Hirscher dus, omdat hij zo waanzinnig goed kan slalommen. Hij maakte de op de afdaling opgelopen achterstand van 3,18 (!) seconden op Jansrud ogenschijnlijk spelenderwijs goed. Hirscher finishte uiteindelijk met een voorsprong van 0,19 seconden. Derde werd de Amerikaan Ted Ligety, ook een slalomspecialist. Beider optreden op de supercombinatie belooft veel voor de zondag als de WK traditioneel wordt afgesloten met de slalom en Hirscher zijn titel verdedigt.

Zwitsers feestje

Een dag eerder werd aan de voet van de vervaarlijk Birds of Prey-piste een Zwitsers feestje gevierd. Patrick Küng werd wereldkampioen op de afdaling, met in zijn spoor landgenoot Beat Feuz, die brons won. Tussen hen in had Trevos Ganong zich genesteld, een medaille waar de Amerikanen uitbundig feest om vierden. Het was na het brons van Lindsey Vonn pas de tweede van een landgenoot in Vail.

Küng dus, de 31-jarige Zwitser die al jaren meedraait in het skicircuit, maar zelden voor uitschieters zorgt. Maar als Küng wint, wint hij op belangrijke momenten. Zoals de Lauberhornrennen in Wengen, een voor Zwitsers bijna heilige skiplek. Of zoals zaterdag in Beaver Creek, waar Küng in 2013 al een wereldbekerwedstrijd Super-G won. De ‘Birds of Prey’ ligt hem.

Opvallend bij de afdaling was het zwaar teleurstellende optreden van de favorieten. Geen Jansrud of Svindal en al helemaal geen Oostenrijkers. De grote favorieten Hannes Reichelt – winnaar van de Super-G – en Matthias Mayer haalden niet eens de toptien. Tot genoegen van Küng, die niet te beroerd was het vuurtje van de Zwitsers-Oostenrijkse rivaliteit op te stoken.