Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

VVD in Groningen wil minder gaswinning dan eigen minister Kamp

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) na een bezoek aan een familie in het Groningse Slochteren die schade heeft door aardbevingen in het gebied.
Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) na een bezoek aan een familie in het Groningse Slochteren die schade heeft door aardbevingen in het gebied. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

De VVD in Groningen wil dat er minder gas wordt gewonnen in Groningen dan wat haar eigen minister Henk Kamp (Economische Zaken) nu van plan is. De Statenfractie schrijft in een verklaring het niet eens te zijn met zijn gasbesluit.

De Groningse VVD pleit voor een maximale gaswinning in de eerste helft van dit jaar van 17,5 miljard kuub. Kamp heeft op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) besloten terug te gaan van 42,5 naar 39,4 miljard kuub gas over heel 2015 om het aantal aardbevingen te verminderen. “Een begin, maar nog niet lang niet genoeg”, noemt fractievoorzitter Mirjam Wulfse dat in de verklaring.

“Wij spreken namens alle afdelingen in de provincie Groningen: het is echt onvoldoende. We zijn het niet eens met het gasbesluit. De gaswinning uit het Groninger veld moet zo snel mogelijk omlaag om tot een normale, leefbare en behapbare situatie in de provincie te komen. We willen de situatie aankunnen, we willen verder, we willen ons positieve gevoel terugkrijgen.”

Volgens de VVD kijkt het SODM onterecht alleen naar seismiciteit. De partij wil dat er voor de langere termijn onder andere ook wordt gekeken naar leefbaarheid, schade, herstel en het economisch perspectief voor het kwetsbare gebied in de provincie.

Andere partijen willen nóg minder gaswinning

Het is opvallend dat de VVD in de provincie tegen het besluit van haar eigen minister ingaat, maar de maximale gaswinning die de partij voorstelt, is nog beduidend hoger dan wat andere partijen willen. Zo willen GroenLinks, SP, CDA, PVV en ChristenUnie in de Tweede Kamer dat Kamp de gaskraan nog verder dichtdraait, naar 30 miljard kuub.

De Groninger Bodem Beweging (GBB), de belangenvereniging voor bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen, maakte eind januari bekend bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State tegen het gasbesluit van Kamp. Dat noemde ze “volstrekt onacceptabel”.