Tsipras wil snel krediet van EU

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de andere eurolanden gisteren voorgesteld een „overbruggingsovereenkomst” te sluiten om tijd te winnen voor een akkoord over herstructurering van de Griekse staatsschuld. Daarmee zet Tsipras hoog in voor een week met cruciaal EU-overleg over de nijpende Griekse financieringsproblemen.

„Als onze partners daartoe bereid zijn, kunnen we morgenochtend een afspraak maken [over een overbruggingsovereenkomst]”, zei een strijdvaardige Tsipras in het Griekse parlement. Hij wil geen verlenging van het huidige steunprogramma van 172 miljard euro, dat eind deze maand afloopt. „We willen duidelijk maken dat we niet onderhandelen over onze nationale soevereiniteit”. Zo loopt Athene de volgende tranche uit het programma ter waarde van 7,2 miljard euro mis.

De 1,9 miljard euro aan winst die de ECB boekt op het bezit van Griekse staatsobligaties kan volgens de Griekse regering dienen als overbruggingskrediet. Ook wil Tsipras, voorman van Syriza (Coalitie van Radicaal Links), 10 miljard euro meer aan kortlopende schuld uitgeven dan volgens het huidige steunprogramma is toegestaan.

Jeroen Dijsselbloem, die de groep van ministers van Financiën van de eurozone voorzit, zei vrijdag dat een overbruggingslening niet aan de orde is. „De eurogroep doet niet aan overbruggingskredieten”, zei hij. Woensdag komt de eurogroep bijeen voor een extra vergadering over Griekenland. Donderdag maakt Tsipras zijn debuut op een EU-top van regeringsleiders in Brussel.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin zei vanochtend dat financiering van de Grieken „moet worden verzekerd”. Anders zou Griekenland zijn overgeleverd aan een mogelijke „paniekreactie” op de financiële markten. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van Griekenland van B naar B min.

De Griekse regering denkt sterk te staan in de onderhandelingen met de eurozone omdat een Griekse euro-uittreding te veel schade zou veroorzaken. Minister van Financiën Yanis Varoufakis vergeleek de eurozone op de Italiaanse tv met een kaartenhuis. „Als je de de Griekse kaart er uittrekt, stort de rest in”.