Tipgeld voor iemand die je aan een huurwoning helpt. Werkt dat?

Foto Eline van Strien

‘300 euro voor degene die mij kan helpen aan een woning in Amsterdam’.

Die oproep plaatste Ergun Cift (29) onlangs op Facebook. Samen met zijn vriendin (23) zoekt hij op dat moment al drie maanden naar een betaalbare woning in de hoofdstad.

Tipgeld, dus. Dat volgens Jeroen Slot, hoofd Onderzoek en Statistiek bij de gemeente Amsterdam, wijst op een tekort aan woningen in een bepaald segment. “Er zijn mensen die wel eenmalig, maar niet structureel zoiets willen of kunnen betalen.”

Woningnet registreerde in 2013 in Amsterdam 44.192 actieve woningzoekenden: mensen die tenminste één keer op een advertentie van Woningnet reageerden. Maar het precieze aantal woningzoekers is moeilijk te bepalen, zegt Slot. “Eigenlijk willen er altijd wel meer mensen in Amsterdam wonen dan past”.

Vier vragen over dit soort tipgeld.

1. Waarom zou je tipgeld betalen voor een huurwoning?

Als je – tegen beter weten in – een betaalbare huurwoning zoekt binnen de ring van Amsterdam. Want ja, eigenlijk alleen in onze hoofdstad komt het tipgeld voor huurwoningen voor. Zo’n huis vinden is moeilijk als je niet in aanmerking komt voor sociale huur (inkomen maximaal 34.911 euro per jaar) of je de commissie en huurprijzen bij een makelaar te hoog vindt.

Dat de huurprijs in Amsterdam hoog is, blijkt wel uit gegevens over 18.000 huurwoningen van verhuurderswebsite Pararius. De site berekende het gemiddelde bedrag per vierkante meter per maand. Amsterdam is van de vier grote steden verreweg het duurst en de prijs blijft stijgen.

Woningzoeker Cift: “Mijn zoektocht leverde tot nu toe weinig op en toen dacht ik: wat kan ik missen. Mensen tippen vaak een bekende over een woning, maar ik hoop dat ze dat nu bij mij doen.” Ook Roell Rutgers (25) biedt 300 euro. Rutgers:

“Ik zag iemand op Facebook het doen en die kreeg gelijk meer reacties. Mensen gaan echt hard aan de slag om iets voor je te vinden.”

2. Mag het?

“Met tipgeld geven is niks mis”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook niet als mensen actief voor je gaan zoeken - eigenlijk een beetje de makelaar uithangen.

“Iedereen mag zich makelaar noemen. Makelaar is een vrij beroep.”

En de Belastingdienst? “Alleen degene die het geld ontvangt, moet het opgeven in de post ‘overige inkomsten’ aan het eind van het jaar”, zegt Herman Opmeer van de Belastingdienst. Of dat ook echt gebeurt, kan hij niet zeggen.

3. Hoe hoog moet het bedrag dan zijn?

Op Facebook staan verschillende biedingen tussen de 100 en de 500 euro. Maar op Marktplaats lopen de bedragen hoger op. Zo biedt Roxanne (24 jaar) 2.000 euro en Manon (30 jaar) 3.000 euro. Beiden willen niet met achternaam genoemd worden in verband met het hoge bedrag.

Want 3.000 is wel ‘excessief hoog’, geeft Manon toe. Ze wil ‘er graag bovenuit steken’. En heeft daarnaast ook wel wat hoge eisen:

“Ik zoek een zelfstandige woning onder de grens van een sociale huurwoning binnen de ring.”

Die grens ligt dit jaar op 710,68 euro, kale huur.

4. En werkt het?

Het levert meer reacties op. Cift:

“De berichtjes stromen echt binnen.”

Maar de gouden tip? Die zat er voor geen van allen nog tussen. Oplichters wel, bij Manon drie of vier per dag. Mensen die een aanbetalingen willen ontvangen bijvoorbeeld. Manon:

“En laatst nog een aanbieding op de Lindengracht. Ging ik bellen, bleek er gewoon een Yogastudio in te zitten.”

Tja, het leven van een woningzoeker gaat niet over rozen.

    • Marieke ten Katen