Tipgeld voor iemand die je aan een huurhuis helpt

Ergun Cift (29) plaatste onlangs een oproep op Facebook: ‘300 euro voor degene die mij kan helpen aan een woning in Amsterdam’.

Tipgeld, dus. Dat wijst volgens Jeroen Slot, hoofd Onderzoek en Statistiek bij de gemeente Amsterdam op een tekort aan woningen in een bepaald segment. „Er zijn dus mensen die wel eenmalig, maar niet structureel zo’n bedrag willen of kunnen betalen.”

Huizenwebsite Woningnet registreerde vorig jaar in Amsterdam 44.192 actieve woningzoekenden: mensen die ten minste één keer op een advertentie van Woningnet reageerden. Slot: „Het exacte aantal woningzoekenden is moeilijk te bepalen. Maar in Amsterdam willen altijd wel meer mensen wonen dan dat er huizen zijn.”

Vier vragen over tipgeld voor huizen.

1. Waarom zou je tipgeld betalen voor een huurwoning?

Als je – tegen beter weten in – een betaalbare huurwoning zoekt binnen de ring van Amsterdam. Want vooral daar wordt tipgeld voor huurwoningen geboden. Zo’n huis vinden is moeilijk als je niet in aanmerking komt voor sociale huur (inkomen maximaal 34.911 euro per jaar) of als je de commissie en huurprijzen van een makelaar te hoog vindt.

Woningzoeker Ergun Cift: „Mijn zoektocht leverde tot nu toe weinig op en toen dacht ik: wat kan ik missen? Mensen tippen vaak een bekende over een woning, maar ik hoop dat ze dat nu bij mij doen.” Ook Roell Rutgers (25) biedt 300 euro. Rutgers: „Ik zag iemand op Facebook het doen en die kreeg gelijk meer reacties. Mensen gaan echt hard voor je aan de slag.”

2. Mag het?

„Met tipgeld geven is niks mis”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook niet als mensen actief voor je gaan zoeken – een beetje de makelaar uithangen. De NVM-woordvoerder: „Makelaar is een vrij beroep.” En de Belastingdienst? „Alleen degene die het geld ontvangt, moet het opgeven als ‘overige inkomsten’”, zegt Herman Opmeer van de Belastingdienst. Of dat ook echt gebeurt, kan hij niet zeggen.

3. Hoe hoog moet het bedrag dan zijn?

Op Facebook staan biedingen tussen de 100 en 500 euro. Op Marktplaats lopen de bedragen hoger op. Zo biedt Roxanne (24 jaar) 2.000 euro en Manon (30 jaar) 3.000 euro. Beiden willen niet met achternaam genoemd worden in verband met het hoge bedrag. Want 3.000 is wel „excessief hoog”, geeft Manon toe. Ze wil „er bovenuit steken”. En heeft daarnaast hoge eisen: „Een zelfstandige woning onder de grens van een sociale huurwoning.” Die grens ligt dit jaar op 710,68 euro kale huur.

4. En werkt het?

Het levert meer reacties op. Maar de gouden tip zat er nog voor geen van hen tussen. Oplichters wel, bij Manon drie of vier per dag. Zij willen een aanbetaling bijvoorbeeld. Manon: „En laatst nog een aanbieding op de Lindengracht. Ging ik bellen, bleek er een yogastudio te zitten.”

    • Marieke ten Katen