Omar H. al eerder uit oog verloren

De van terrorisme verdachte Omar H., van wie vorige week bleek dat hij aan Justitie en veiligheidsdiensten is ontglipt, heeft zich eerder al eens aan hun toezicht onttrokken. In juni 2013 is H. naar Duitsland gereisd, hoewel hem verboden was naar het buitenland te gaan. Hij probeerde door te reizen naar Turkije. Dit blijkt uit rapporten van de reclassering die deze krant heeft ingezien. H. werd voor het eerst in 2012 opgepakt nadat de AIVD had ontdekt dat hij concrete plannen had om naar Syrië te reizen. Daar wilde hij vechten tegen het regime van Assad. H. had toen al een kilo aluminiumpoeder, tien meter ontstekingslont en een gasflesje gekocht. H. bezocht ook sites die uitleggen hoe je explosieven maakt. En hij was actief op jihadistische sites. Vorige week ontstond ophef nadat het AD onthulde dat H. vorig jaar het land had verlaten. Twee weken geleden werd hij in hoger beroep bij verstek tot anderhalf jaar cel veroordeeld wegens het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Volgens zijn advocaat zit H. nu niet in Syrië. Uit dezelfde reclasseringsrapporten blijkt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) betrokken was bij het toezicht op H. Vanaf augustus 2012 tot de zomer in 2013 was er een keer per zes weken een „casuïstiekbespreking” over hem. De reclassering kenschetste daarin de kans op herhaling van het gedrag waarvoor H. was veroordeeld, als „gemiddeld”. Een goede beoordeling is moeilijk, aldus de reclassering, omdat H. gewelddadige intenties en uitreisplannen naar Syrië altijd ontkende.

    • Kees Versteegh