Voetbal in Egypte stilgelegd na rellen met ten minste 30 doden

Foto’s AFP/Reuters

Egypte heeft voor onbepaalde tijd alle voetbalwedstrijden opgeschort nadat gisteren zeker 30 doden vielen bij een wedstrijd tussen Zamalek en ENPPI in Kairo. De toedracht is niet helemaal duidelijk. De autoriteiten zeggen dat er doden vielen door verdrukking nadat duizenden Zamalek-supporters zonder kaartjes het stadion probeerden binnen te komen. Maar volgens supporters ontstond de paniek toen de politie traangas inzette tegen duizenden supporters, die vastzaten in een veel te klein toegangsvak dat aan beide kanten was afgesloten. Daarna braken er gevechten uit met de politie. Het was het ergste voetbaldrama in Egypte sinds februari 2012, toen minstens zeventig mensen gedood werden bij een wedstrijd in Port Said. Om een herhaling te voorkomen is in de Egyptische hoogste divisie de afgelopen drie jaar in lege voetbalstadions gespeeld. Juist gisteren was het verbod voor het eerst gedeeltelijk opgeheven.

Vijfduizend Zamalek-fans mochten de wedstrijd bijwonen. Maar er kwamen er veel meer. Ondanks de doden werd de wedstrijd gewoon gespeeld. De autoriteiten zijn beducht voor voetbalsupporters – in het bijzonder de harde kern van de Ultra’s – die een grote rol hebben gespeeld in de opstand tegen president Mubarak en de straatprotesten van de afgelopen jaren. (NRC)