Singer-songwriter Jason Mraz is nijvere entertainer

Een koddig mannetje met een scheefgezakt hoedje zingt brave liedjes over de liefde, het milieu en onze nietigheid in het universum. Dat zou het hele verhaal zijn, ware het niet dat Jason Mraz een rasentertainer is die een uitverkocht Ziggo Dome een avond lang bij de les kan houden.

Het begint al bij zijn keuze van muzikanten: de vrouwenband Raining Jane die hem een tournee lang bijstaat met een buslading instrumenten en liefde voor muziek. De steelgitaar, de sitar, de cello en de cajón kennen geen geheimen voor deze dienende dames die ook hun zwoele, Fleetwood Mac-achtige samenzang inbrengen.

Mraz (37) speelde jarenlang in de koffiehuizen van San Diego, voordat de wereld hem in de armen sloot en hij meer dan 7 miljoen albums verkocht. Zijn akoestische album Yes! nestelt zich comfortabel tussen zachtmoedige singer-songwriters als James Taylor en Jack Johnson.

Live bracht Mraz de vechtersmentaliteit mee van een straatmuzikant die zijn publiek met elk nummer een dollar uit de zak probeerde te spelen. Hij vertelde verhalen op rijm, speelde als een bluegrassband met zijn dames rond één microfoon en dook midden in de zaal op voor een latin-intermezzo met de fantastische percussionist Toca Rivera.

Waar het Jason Mraz aan ontbreekt is een donkere kant. Met al zijn positieve liedjes en weetjes over biodynamisch tuinieren is hij de perfecte familie-entertainer.

    • Jan Vollaard