‘Russische agressie versterkt eenheid VS en Europa alleen maar’

Merkel en Obama tijdens de persconferentie EPA / Michael Kappeler

De Russische agressie in Oekraïne heeft het bondgenootschap van de Verenigde Staten en Europa alleen maar versterkt. Dat hebben president Barack Obama en bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis, meldt AP. Woensdag vindt een nieuw topoverleg over een vredesplan voor Oekraïne plaats.

Daarbij zijn Merkel, de Franse president Hollande en het Russische staatshoofd Poetin aanwezig. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko is van de partij. De VS sturen geen vertegenwoordiger naar de gesprekken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Wapenleveranties

Obama hield vandaag de mogelijkheid open om eventueel wapens en ander militair materieel te leveren aan Kiev. Hoewel de president nog geen keuze heeft gemaakt of hij dit gaat doen, zegt hij te kijken of er “meer is dat we kunnen doen om Oekraïne te helpen zijn defensie te versterken tegenover de Russische agressie”.

Tot nu toe leverden de VS alleen niet-dodelijke hulpgoederen. Merkel en andere Europese leiders zijn tegen het bewapenen van het Oekraïense leger. Zij vrezen te worden meegezogen in een indirecte oorlog met Rusland. De Duitse regeringsleider benadrukte vandaag opnieuw dat er alleen een diplomatieke uitweg is uit het conflict.

Eensgezind

Maar verder zijn Washington en de Europese Unie eensgezind in hun afkeer van de Russische steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne. De VS en de EU stelden beide meerdere sancties in tegen Moskou vanwege de annexatie van de Krim en de steun aan de rebellen.

De strafmaatregelen hebben de Russische economie flinke schade toegebracht, maar hebben de vijandigheden niet doen afnemen. Merkel herhaalde dat “de alliantie van de VS met Europa stand zal houden”, ongeacht wat Obama beslist.

Sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne zijn al meer dan 5300 mensen om het leven gekomen, blijkt uit VN-cijfers. De afgelopen twee weken is het geweld verder opgelaaid.

Lees verder in NRC Handelsblad: Merkel vraagt wereld om de diplomatie een kans te geven (€)

    • Casper van der Veen