Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Reddingsplan V&D voorlopig geslaagd

Het reddingsplan van V&D is voorlopig geslaagd. Er is definitieve overeenstemming bereikt tussen de banken, aandeelhouder Sun Capital en de vastgoedeigenaren over het voortbestaan van het warenhuis voor de komende jaren. Dat heeft V&D vandaag laten weten. Voor de lange termijn zijn basisafspraken gemaakt.

Hoofdkantoor V&D
Hoofdkantoor V&D ANP / Remko de Waal

Het reddingsplan van V&D is voorlopig geslaagd. Er is definitieve overeenstemming bereikt tussen de banken, aandeelhouder Sun Capital en de vastgoedeigenaren over het voortbestaan van het warenhuis voor de komende jaren. Dat heeft V&D vandaag laten weten. Voor de lange termijn zijn basisafspraken gemaakt.

Door het plan kan de warenhuisketen uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen, aldus het concern. Topman Don Roach zei:

“Werkgelegenheid is hiermee behouden en V&D blijft een vertrouwd onderdeel in het retaillandschap. De financiering is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst.”

Het slagen van het plan is voor een groot deel te danken aan IEF Capital, aldus het bedrijf. De vastgoedeigenaar kwam van het weekend met een voorstel om meer geld in het noodlijdende V&D te pompen. Het plan biedt de warenhuisketen mogelijkheden om voor de lange termijn noodzakelijke huurlastenverlagingen te realiseren.

Nog geen akkoord met bonden

V&D heeft nog geen akkoord met de vakbonden bereikt. Het bedrijf wil de lonen van alle 5000 werknemers met 5,8 procent verlagen. Vanwege deze plannen zijn de bonden naar de rechter gestapt. V&D zegt door te willen onderhandelen over een “noodzakelijke loonkostenverlaging”. Het is nog onduidelijk of de redding van V&D door kan gaan als er geen overeenstemming met de vakbonden en het personeel komt.

FNV en CNV lieten weten blij te zijn dat V&D niet failliet gaat, maar bleven terughoudend. “We gaan niet akkoord met wat ze tot nu toe hebben voorgesteld”, aldus FNV tegen ANP. “We willen best praten over maatregelen, maar wel op basis van garanties en zekerheden voor personeel.”

Nog enkele obstakels

Verder is IEF een belangrijke crediteur, maar er zijn nog diverse andere crediteuren en leveranciers die niet bij het huidige reddingsplan betrokken zijn. Technisch gezien zouden zij nog kunnen gaan dwarsliggen, omdat de afspraken niet met hen gemaakt zijn. Ten slotte moet nog blijken wat de afspraken voor de lange termijn zijn en of deze tot structurele veranderingen leiden die van V&D weer een rendabel bedrijf maken.

Lees verder in NRC Handelsblad: Ook met akkoord blijft toekomst V&D onzeker (€) of op NRC Q: Met veel winkels gaat het slechter dan ooit en Van wie kan V&D nog hulp verwachten?