Prijswinnaar Remco Campert ‘blijft verschillende generaties aanspreken’

Dichter, schrijver en columnist Remco Campert kreeg gistermiddag de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren toegekend. „Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur”, aldus de jury over de 85-jarige schrijver. Campert wordt een „groot stilist” genoemd „die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken”. En: „De diepzinnigheid zit aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés.”

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Campert krijgt 40.000 euro. Drie jaar geleden ging de prijs naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Eerder viel de eer te beurt aan onder anderen Hella Haasse, Gerard Reve, Lucebert, Harry Mulisch en Hugo Claus. Campert: „Het belangrijkste vind ik dat het een onderscheiding voor Nederland en België is. Ik heb jarenlang in België gewoond, in Antwerpen om precies te zijn, en ik ben een groot liefhebber, een groot minnaar mag ik wel zeggen, van zowel België als Nederland.”

In 1976 ontving Campert de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtische oeuvre. In 2011 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan het publieke debat. Campert is sinds de dood van Gerrit Kouwenaar vorig jaar september de laatste Vijftiger. Hij schrijft, ondanks zijn hoge leeftijd, nog steeds columns voor de Volkskrant.

    • Sebastiaan Kort