Premier Australië overleeft stemming

De Australische premier Tony Abbott hoeft voorlopig niet te vertrekken als leider van zijn liberale partij. Hij overleefde vandaag een vertrouwensstemming over zijn positie, die hem mogelijk het premierschap had kunnen kosten. Volgens analisten heeft Abbott wel politieke schade opgelopen.

Onder een deel van Abbotts Liberal Party was kritiek ontstaan over zijn leiderschap. De premier lag onder andere onder vuur vanwege zijn beslissing vorige maand de Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, op de Australische nationale feestdag tot ridder te benoemen. Een belediging voor het land volgens velen, omdat de prins zich soms denigrerend over sommige Australische bevolkingsgroepen zou hebben uitgelaten. Daarnaast staat Abbott er in de peilingen al een jaar niet goed voor.

Abbott kreeg vandaag 61 stemmen voor en 39 tegen zijn aanblijven. Hij hoeft dus niet meteen te vertrekken, maar reden voor optimisme heeft hij niet. Abbott had geen tegenstander, een verschil met een soortgelijke stemming in 2012, waarbij toenmalig premier Julia Gillard haar rivaal Kevin Rudd van zich af wist te houden. De uitslag betekent dat bijna veertig procent van Abbotts partij hem weg wil hebben, zonder dat er nu een andere kandidaat was om op te stemmen.

De Labor Party van Gillard herinnerde Abbott vandaag in het parlement aan woorden die hij zelf sprak in 2012 na de eerdergenoemde stemming. Toen vroeg Abbott zich af of Gillard nog wel mandaat genoeg had om verder te gaan, terwijl eenderde van haar collega’s geen vertrouwen meer in haar had.

Volgens deskundigen had Abbott een groter mandaat nodig dan hij heeft gekregen om toekomstige politieke uitdagingen goed te doorstaan, schrijft het persbureau AP. Zeker als de steun voor Abbotts regering blijft dalen. „Hij is één dom ridderschap verwijderd van de vergetelheid”, zei Chris Kenny, politiek commentator, tegen de Britse tv-zender Sky News.