Op zoek naar de Beste Theaterstoel van Nederland

In Parktheater Eindhoven moet je zijn. Onlangs werd het uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2014 door de leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten, de VVTP. Eerder ging de titel naar het Zaantheater in Zaandam en Amphion in Doetinchem. Blijkens het juryrapport blinkt het Parktheater uit in „de warme en persoonlijke ontvangst” van publiek en artiest. Voor theaters is de prijs relevant, want, zegt de VVTP-woordvoerder, na het winnen van de prijs kan een wethouder zomaar tegen een directeur fluisteren dat het met de subsidie wel goed zit.

Het comfort van de theaterstoel is geen uitgesproken criterium, aldus dezelfde woordvoerder. Wel bij mij. Noem me lui, maar de Pathé-bioscoopstoel vind ik lekker zitten. Zo’n ruime fauteuil is alles wat je je voorstelt bij een warme en persoonlijke ontvangst: zacht en breed, voldoende beenruimte, eigen armleuning, hoofdsteun.

De gemiddelde theaterstoel is krap. Schouder aan schouder met je buurman, als in een volgepakte bus, is geen uitzondering. Alleen met de armen gevouwen in de schoot vermijd je lijfelijk contact of erger: een wedstrijdje armworstelen. Zoals in vliegtuigstoelen, waarover comedian Jim Jefferies zijn „universeel aanvaarde etiquette” formuleerde: „Wie aan het raam zit krijgt de leuning aan het raam plus extra armruimte, wie aan het gangpad zit krijgt de leuning aan het gangpad plus extra beenruimte, wie in het midden zit krijgt twee armleuningen.” Rijen met middelste vliegtuigstoelen: dat zie je veel in het theater.

Artiesten houden van hun zalen: de sfeer, de historie. Cabaretiers willen dicht op het publiek staan. Publiek moet actief luisteren, niet wegzakken in dikke kussens. Maar ja, in het Rotterdamse Oude Luxor bijvoorbeeld is zo weinig beenruimte dat je bij wijze van spreken blij bent als je zonder meniscusblessure weer opstaat. Oké, het kan nog minder luxe, in Londen. Mijn kaartje voor Studio Stand in het St. James Theatre wees naar een plek achter cafétafels en barkrukken: een staanplaats. Van deze aansporing tot actief luisteren werd de comedian overigens niet veel beter.

Inmiddels doe ik al enige tijd mijn eigen onderzoekje naar de Beste Theaterstoel van Nederland. De uitslag laat op zich wachten, want met Steenwijk, Druten, Heemskerk, Purmerend, Waalwijk, Naaldwijk, Almelo, etc. ben je er nog niet. Als je het cabaret volgt, merk je pas hoe dichtbebouwd met theaters Nederland wel niet is. Dus: theaters die willen meedingen: mail me stoelafmetingen en beenruimte. In het tussenklassement leidt het Schaffelaartheater in Barneveld. Die stoelen kan ik van harte aanbevelen.

    • Ron Rijghard