Ook met akkoord blijft toekomst V&D onzeker

Vakbonden ‘nauwelijks betrokken’ bij noodplannen

Na een weekend lang onderhandelen op het hoofdkantoor van V&D was er vanmorgen nog altijd geen financieel reddingsplan voor de warenhuisketen. Het voortbestaan van V&D blijft daarmee onzeker. Volgens een V&D-woordvoerder werd vanmorgen opnieuw „druk onderhandeld”.

De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, heeft het lot van de Nederlandse winkelketen in handen gelegd van zijn banken, de verhuurders van de winkelpanden en de werknemers. Sun Capital eist van iedereen offers. De investeringsmaatschappij zou zelf bereid zijn 60 miljoen euro te investeren, maar alleen als alle andere belanghebbenden bijspringen.

In eerste instantie eiste V&D van de vastgoedeigenaren een huurvrije periode van vier maanden en daarna een structurele huurverlaging van grofweg een derde – nu betaalt V&D gemiddeld 10 procent van de omzet van een winkel aan huur, dat moest naar 7 procent. De verhuurders stemden hier niet mee in. De grootste vastgoedeigenaar, IEF Capital, dat twaalf V&D-panden bezit, stapte naar de rechter. Uiteindelijk bleek IEF bereid de rechterlijke uitspraak te laten opschorten en verder te praten over een oplossing.

Volgens een conceptplan dat de NOS gisteren heeft ingezien zouden de verhuurders V&D zes maanden 50 procent huurkorting willen geven. In ruil hiervoor zou het warenhuis onder meer winkeloppervlak inleveren.

Voor de tv-camera’s zei de advocaat van V&D, Jan Willem van Andel, gisterochtend nog dat een oplossing binnen handbereik lag. Zaterdagochtend „stonden we op 20 procent van een totaaloplossing”, zei hij, „nu is dat 80 procent”.

De vakbonden werden tot hun grote ongenoegen dit weekend nauwelijks bij de onderhandelingen betrokken. Volgende week dient een kort geding dat zij hebben aangespannen vanwege het loonoffer dat V&D eist. Het personeel moet 6 procent salaris inleveren, plus één vakantiedag en seniorenuren. Dit moet 10 miljoen euro opleveren. Gistermiddag om twee uur mochten FNV en CNV bij het overleg aanschuiven. Volgens de vakbondsvertegenwoordigers kregen zij niets nieuws te horen. De bonden zeggen bereid te zijn een (kleiner) loonoffer te accepteren, in ruil voor garanties voor het personeel. V&D gaf niet toe.

Aan de onderhandelingstafel is prioriteit dat V&D financieel gered wordt. Maar hoe het daarna verder moet, is nog onduidelijk. Dat er drastische maatregelen nodig zijn om de winkels te redden, is evident. In de vaste kosten snijden is één, maar er zal ook meer geld moeten binnenkomen. Hoe V&D dat voor elkaar denkt te krijgen, is onderwerp van het volgende reddingsplan.

    • Barbara Rijlaarsdam