Nieuwe topman Petrobras moet schuldenlast verlichten

Het door corruptie geplaagde Braziliaanse (semi)staatsoliebedrijf Petrobras heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. Aldemir Bendine, de voormalige bestuursvoorzitter van de staatsgeleide Banco do Brasil, neemt de leiding over van Maria Graça Foster. Zij werd vorige week gedwongen af te treden onder druk van het corruptieschandaal.

De wisseling zal aan de koers van het bedrijf weinig veranderen, zeggen critici. Graça Foster was een vertrouweling en persoonlijke vriendin van president Dilma Rousseff, en ook Bendine is een trouwe bondgenoot. Banco do Brasil leende grote bedragen aan Petrobras en zijn onderaannemers.

Investeerders zijn diep teleurgesteld over de benoeming van Bendine – van de tien bestuursleden worden er zeven benoemd, drie zijn onafhankelijk. Met Bendines aantreden blijft de regering haar wil opleggen aan het grootste Braziliaanse bedrijf, dat volgens de investeerders juist schoon schip moet maken om het vertrouwen van de markt terug te winnen. De koers van het aandeel Petrobras daalde vrijdag na Bendines benoeming met 9 procent.

Petrobras ligt sinds vorig voorjaar zwaar onder vuur, nadat oud-directeuren een boekje hadden opengedaan over de miljoenen euro’s aan smeergeld die politici kregen voor politieke steun, en over corrupte bouwbedrijven die 3 procent bovenop contracten rekenden. In totaal zijn ruim tachtig mensen aangehouden. Ook de regerende Arbeiderspartij van Rousseff wordt beschuldigd van betrokkenheid. Hooggeplaatste politici namen smeergeld aan. Bewijs van betrokkenheid van Rousseff zelf, die Petrobras tot 2010 leidde, is nooit gevonden.

Bendines eerste taak is draagvlak vinden voor grote afschrijvingen wegens het schandaal. De bekendmaking van resultaten over het derde kwartaal van 2014 is om die reden vertraagd. Petrobras dreigt failliet te gaan op zijn schulden van 97 miljard euro als met de schuldeisers geen overeenstemming wordt bereikt.