Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kuzu en Öztürk heten nu ‘Denk’ en willen een racismeregister

Foto ANP /Martijn Beekman

Er moet een register komen van racistische uitingen op internet, gekoppeld aan de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Mensen die in dat register staan, zouden geen baan bij de overheid mogen krijgen. Dat zeggen oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk in een interview met NRC Handelsblad. Ze presenteren vandaag hun nieuwe politieke partij, genaamd Denk.

Met het ‘R-register’ willen Kuzu en Özturk de overheid “zuiveren van racisten”. Öztürk: “Je kunt een unit ontwikkelen bij de politie die screenshots maakt van racistische uitingen op sociale media, zoals de cyberpolitie nu al kinderlokkers op internet opspoort. Als iemand dan solliciteert bij de overheid, kun je zien wat hij allemaal heeft gezegd op Twitter en Facebook.” De Kamerleden benadrukken dat ze “geen politiestaat” willen en dat ze het idee nog verder moeten uitwerken.

In november verlieten Kuzu en Öztürk, beiden van Turkse komaf, de PvdA-fractie na een ernstig intern conflict over het integratiebeleid van minister Asscher. Met hun nieuwe partij Denk verwachten ze niet alleen stemmen te zullen halen bij migranten, maar ook bij “niet-moslims die het gure, rechtse klimaat zat zijn”.

Arbeidsmigratiemonument in iedere gemeente

Niettemin lijkt het beginselmanifest dat ze vandaag presenteren vooral gericht op allochtone Nederlanders. Zo willen ze de termen ‘integratie’ en ‘allochtoon’ afschaffen, moet migratiegeschiedenis een verplicht kerndoel worden in het onderwijs en moet er in iedere gemeente een ‘arbeidsmigratiemonument’ komen. Öztürk:

“Er is een beeld ontstaan van gastarbeiders als zieke mensen die alleen maar geld kosten aan uitkeringen en zorg. Terwijl die mensen Nederland hebben helpen opbouwen.”

Kuzu en Öztürk willen op een interactieve manier politiek gaan bedrijven. Er komt een telefoon-app waarop je vragen kan inbrengen voor debatten in de Tweede Kamer en ze gaan de hulp van hun achterban vragen om hun verkiezingsprogramma verder uit te werken. Ze willen geen voorspellingen doen over het aantal zetels dat ze denken te gaan halen. “Dat is pas aan de orde als er verkiezingen komen”.

‘Beleid Asscher heeft gefaald’

In het interview halen Kuzu en Öztürk hard uit naar oud-partijgenoot Asscher. “Asschers beleid heeft gefaald, en daarom legt hij de schuld bij anderen. Dan zegt hij: de integratie lukt niet omdat Turkse organisaties dat verhinderen. Hij moet ophouden zondebokken te zoeken, maar naar zichzelf kijken.” Een andere steek naar hun voormalige partij: Kuzu en Öztürk willen dat het deel van het Tweede Kamergebouw waar nu de PvdA huist, verandert in een Museum voor Koloniën. Dit deel van het gebouw is het voormalige ministerie van Koloniën.

Lees ook het hele interview met Kuzu en Öztürk.