Reis naar Syrië niet strafbaar

Er is onvoldoende bewijs dat Syriëgangers Mohamed el A. (27 jaar) en zijn vriend Hakim B. (22 jaar) uit Arnhem voorbereidingen troffen om zich aan te sluiten bij de strijd in Syrië of die wilden faciliteren. De rechtbank in Arnhem heeft ze vanmorgen vrijgesproken.

De twee werden in augustus 2013 in het Duitse Kleef opgepakt met twee huurauto’s vol combatkleding, gsm’s, bivakmutsen en 15.000 euro. Dat en het aanhangen van een streng streng islamitische ideologie zoals El A. doet, is niet strafbaar constateerde de rechter. Dat El A. spullen meenam voor zijn broer die in Syrië strijdt, biedt onvoldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat hij oorlogshandelingen in Syrië zou gaan plegen of ondersteunen, aldus de rechtbank. De verdachten, beiden aanwezig, reageerden opgelucht. Het OM had tegen zowel El A. als B. 2 jaar celstraf geëist. Tijdens de zitting in januari gaf El A. aan dat hij niet ging vechten maar wilde helpen in Syrië. Zijn vriend zei dat hij op vakantie wilde in Turkije en op bezoek wilde gaan bij zijn broer die net als de broer van El A. in Syrië vecht. Of het OM in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.