Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Een haat-liefdeverhouding met je collega? Goed voor je carrière

Leuk natuurlijk, die gezellige collega’s. Maar soms vind je die collega gewoon af-schu-we-lijk. Nou, dan heb je óók geluk. Volgens wetenschappers maken ‘frenemies’, de ene dag een friend, de andere dag een enemy, je beter in je werk. Als je carrière wilt maken, tenminste.

Leuk natuurlijk, die gezellige collega’s. Maar soms vind je die collega gewoon af-schu-we-lijk. Nou, dan heb je óók geluk. Volgens wetenschappers maken ‘frenemies’, de ene dag een friend, de andere dag een enemy, je beter in je werk. Als je carrière wilt maken, tenminste.

Op kantoor wemelt het van de frenemy-relaties. Een voorbeeld: denk aan die collega met wie je zó leuk kan kletsen over de baas, met wie je cappuccino kan drinken, wiens kinderen met de jouwe komen spelen. Alles leuk en aardig - tot die ene vergadering. Dan snauwt hij je af, beschuldigt hij je van valse argumenten en praat je zogenaamd te zacht. Herkenbaar?

ambient relationships

Shimul Melwani, assistent-professor aan de University of North Carolina, doet onderzoek naar de werkrelaties met frenemies. Die relaties worden ook wel “ambient relationships” genoemd en worden gekenmerkt door spanning en conflict, door positieve en negatieve emoties.

Mensen zijn zelfs geneigd hun (schoon)ouders of partners niet als vrienden, maar als frenemies te zien. Van een vriend kom je gemakkelijk af - je stopt gewoon met bellen - maar in een relatie met een familielid zit je ‘vast’. Diezelfde dynamiek hebben relaties op het werk. Je zit ‘vast’ op kantoor met je collega’s, en als je stopt met bellen, raak je ze echt niet kwijt. Een hoop geforceerde interactie die zorgt voor vruchtbare frenemy-grond in de kantoortuin. Melwani:

“You engage in a lot of social comparisons [with a frenemy] — so that’s very motivating, because you want to perform better than them. We don’t engage in as much social comparison with friends, and you’d imagine you’d engage in social comparison with enemies but we actually just avoid them — they’re so far from who we want to be we don’t even engage with them.”

uit je comfortzone

Voor wie stressbestendig is en carrière wil maken, is er veel winst te behalen. Frenemies trekken je immers uit je comfortzone. Vinden mensen me nog wel aardig? Is hij beter in mijn werk dan ik? En daar word je flink competitief en gemotiveerd van. Als het niet teveel wordt, tenminste: de relaties kunnen ook zorgen voor een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. En daar is je baas dan weer níet blij mee.

Toch teveel aan het piekeren over je frenemy? Dan geeft Melwani ook nog een paar tips.

Lees meer over het onderzoek van Melwani in A Work Frenemy Can Make You Better at Your Job bij New York Magazine.