In Obama’s lange interview met Vox trekken inhoud én vorm aandacht

Foto screenshot Vox.com

Obama laat zich natuurlijk vaker interviewen door Amerikaanse media, maar het interview dat de president gaf aan nieuws- en opiniesite Vox.com is om twee redenen interessant: het (lange) interview evalueert Obama’s presidentschap tot nu toe en wordt door Vox op een mooie, vernieuwende manier gepresenteerd.

Het interview, dat uit twee delen bestaat (deel 1 gaat over Obama’s binnenlands beleid, deel 2 over zijn buitenlands beleid), is gehouden door Matt Yglesias en Ezra Klein, de succesvolle journalist die begin vorig jaar The Washington Post verliet en Vox.com oprichtte. In het vraaggesprek, dat op 23 januari werd gehouden, vraagt Vox.com Obama vooral naar de achtergronden van zijn keuzes als president in plaats van heel specifiek stil te staan bij actuele kwesties.

Dat maakt het gesprek niet minder interessant, integendeel. Klein confronteert Obama met het beeld dat de VS geen controle (meer) lijken te hebben over sommige regio’s in de wereld, zoals het onrustige Midden-Oosten. Obama erkent dat zijn regering door de grote gevolgen van de Arabische Lente heeft moeten improviseren, maar bestrijdt het idee dat de VS niet langer de supermacht op deze wereld zijn. “We zijn het grootste, machtigste land op aarde. Als landen problemen hebben, bellen ze niet Peking of Moskou. Dan bellen ze ons.”

Deel 1 over buitenlandlandbeleid op video:

Obama verdedigt in het interview zijn doorgaans voorzichtige aanpak op het internationale toneel. De president benadrukt nogmaals dat hij denkt dat het beleid van de regering-Bush, dat gekenmerkt werd door onder meer het voeren van grondoorlogen in het Midden-Oosten, Amerika niet veiliger heeft gemaakt. Obama voert liever een “slim” buitenlandbeleid met behulp van diplomatie, maar ook de inzet van drones tegen terroristen. “We moeten af van het idee dat overal een makkelijke oplossing voor is.”

Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel signaleert op Twitter dat Europa niet veel prioriteit voor Obama lijkt te hebben:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel … en het woord ‘Europa’ komt in die uitgebreide bespiegeling van Obama over The State of the World niet 1 keer voor http://t.co/K1s9veAuWm

Onze correspondent Guus Valk haalt een andere opmerkelijke quote uit het interview:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk “Each morning, I get a thick book full of death, destruction, strife, and chaos.” Obama over het buitenland. http://t.co/91lUFiwSTE

Onderdeel nieuwe mediastrategie?

Los van de inhoud is het interview op Vox.com om nog een andere reden het lezen en bekijken waard. De site presenteert het interview in zijn kenmerkende stijl, met veel aandacht voor vorm en context. Zo is het interview volledig uitgeschreven, maar kun je het ook via verschillende fragmenten op YouTube bekijken onder de noemer ‘The Vox Conversation’. Verder verwijzen de cijfers die in het uitgeschreven interview staan naar grafiekjes of informatieblokken die handige context bij Obama’s uitspraken bieden.

Deel 2 over binnenlands beleid op video:

Het is voor het eerst dat Obama zich liet interviewen door Vox.com. Morgen publiceert een andere populaire Amerikaanse nieuwssite, Buzzfeed.com, zijn eerste interview met de president. Het geeft aan hoe serieus het Witte Huis nieuwe media neemt, zegt de hoofdredacteur van Buzzfeed Ben Smith tegen The New York Times. “We hebben altijd vrij uitvoerig verslag gedaan van het Witte Huis, en ik denk dat ze een manier zoeken om ons publiek te bereiken.”

Al sinds zijn campagne in 2008 maken Obama en zijn team veel gebruik van social media om met de Amerikaanse bevolking te communiceren. Op televisie was de president ook te zien bij programma’s waar je presidenten vroeger niet zou verwachten, zoals comedyshow Between Two Ferns en het satirische Daily Show.

    • Pim van den Dool