Opinie

    • Floor Rusman

Ik ben benieuwd wat Wilders van de bezetting vindt

Vindt Wilders nou dat een moskee een veilige plek moet zijn of mag je die gewoon bezetten? Floor Rusman vindt het maar verwarrend.

Ik volg Geert Wilders op Twitter. Dat doe ik niet voor mijn plezier, want meestal word ik ontzettend chagrijnig van zijn tweets. Maar de PVV staat al een tijd bovenaan in de peilingen, met 29 zetels in de laatste van De Hond. Er mag dan minder media-aandacht voor Wilders zijn dan een tijdje geleden, blijkbaar vindt twintig procent van de bevolking hem een toffe gozer.

Dit weekend postte hij een foto van een moskee, met daarboven de tekst: ‘No more.’ Of hij hiermee bedoelde ‘geen moskeeën meer’ of ‘niet nog meer moskeeën’ is niet duidelijk. Voor hemzelf misschien ook niet, want het PVV-standpunt ten opzichte van moskeeën is vaag. Volgens het programma wil de partij een bouwstop voor nieuwe moskeeën, maar PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zei in november dat bestaande moskeeën gesloten moeten worden.

Op de vorige maand door Wilders gelanceerde website MoskNee.nl is het streven een bouwstop. Burgers die de bouw van een moskee willen verhinderen vinden er tips voor verzet. ‘Daar waar de komst van een moskee wordt aangekondigd ontstaat vaak protest. En terecht’, aldus de website.

Afgelopen weekend ontstond er inderdaad protest bij een moskee in aanbouw: leden van het extreem-rechtse Identitair Verzet ‘bezetten’ de Al Hijra-moskee in Leiden (dat wil zeggen: ze stonden met spandoeken op het dak totdat de politie ze eraf haalde). Volgens het Identitair Verzet is de bezetting ‘de eerste in een serie verzetsdaden’. Tegen het AD zeiden de verzetslieden de ideeën van Wilders over de samenleving te delen, ‘maar bij hem is het vooral retoriek, wij komen in actie’.

Inderdaad is er wat retoriek betreft weinig verschil tussen de Facebookpagina van Identitair Verzet en de Twitterfeed van Geert Wilders: de meeste posts gaan over het gevaar van de islam, de EU en D66. Het verschil is dus dat Identitair Verzet ‘in actie komt’. Ik ben benieuwd wat Wilders van de eerste actie vond. In januari zei hij nog dat moskeeën ‘veilige plekken’ horen te zijn en dat mensen die moskeeën in brand steken de cel in moeten. Is het bezetten van een moskee dan wel in orde?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag niet eens zo relevant. Waar hij de grens ook trekt, feit blijft dat Wilders schijnheilig is. Hij wil geen islam in Nederland, maar heeft ‘niets tegen moslims’, zoals hij niet moe wordt te herhalen (hoe ziet hij dat voor zich, een land met moslims maar zonder islam?) Hij vindt dat moskeeën veilige plekken moeten zijn, maar creëert met zijn tweets en de website MoskNee een klimaat waarin het voor de hand ligt om met een ‘Stop de islam’-spandoek op een moskee te gaan staan. Dat Wilders zijn ‘No more’-tweet plaatste ná de moskeebezetting, suggereert dat hij met zulke acties weinig problemen heeft.

    • Floor Rusman