De manenmars van Europa, Callisto en Io over Jupiter

Foto NASA/ESA

De zon viel scherp van onder af op Jupiter, op 23 januari, toen de Hubble-ruimtetelescoop een bijzonder moment vastgelegde: een parade van drie van de vier grote Jupitermanen voorlangs hun moederplaneet.

Op de linkerfoto is het drietal al te zien. Het zwarte bolletje rechtsboven is de schaduw van Io, die er zelf schuinonder staat: als helder geel knikkertje. De schaduw direct onder Io wordt geworpen door Callisto: het donkergele rondje helemaal linksonder. Linksonderin verschijnt ook al de schaduw van Europa - zelf nog onzichtbaar. De rechterfoto is 40 minuten later genomen. Linksonder is Callisto opgeschoven, en daaronder is inmiddels ook Europa zelf verschenen. Het knikkertje Io is dan al bij de rechterbovenrand.

Het zijn echte kleuren: Io heeft een vulkanisch oppervlak vol gele zwavel, Europa heeft een helder ijsoppervlak en Callisto dankt zijn donkere kleur aan zijn extreem hoge aantal kraters. (NRC)