HSBC erkent fouten bij Zwitserse tak - ‘bank hielp bij belasting ontduiken’

Een bankkantoor van HSBC in Londen. De bank zou in Zwitserland klanten hebben geholpen met het ontduiken van belastingen.
Een bankkantoor van HSBC in Londen. De bank zou in Zwitserland klanten hebben geholpen met het ontduiken van belastingen. Foto EPA / Andy Rain

De Britse bank HSBC erkent dat er in het verleden fouten zijn gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf. Het concern liet dat vannacht weten nadat verschillende dagbladen gisteren schreven dat de bank in Zwitserland rijke klanten zou hebben geholpen bij het ontwijken van belastingen.

HSBC laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat er bij de Zwitserse tak fouten zijn gemaakt bij het naleven van de wet- en regelgeving. De bank wijst erop dat de Zwitserse tak ten tijde van de fouten net was overgenomen. Daardoor was het toezicht op de handelswijze “significant minder goed”, aldus HSBC.

Tak heeft ‘radicale verandering’ ondergaan

Inmiddels zijn de problemen bij de Zwitserse afdeling verholpen, zo benadrukt de bank in een persbericht van maar liefst vier pagina’s. De afdeling heeft de laatste jaren “een radicale transformatie” ondergaan. De Zwitserse tak kwam in 1999 in handen van HSBC, toen het Britse concern twee Amerikaanse banken overnam.

De verklaring van HSBC kwam enkele uren nadat verschillende kranten – allemaal lid van een consortium voor onderzoeksjournalistiek – uitgebreid hadden bericht over de misstanden bij de bank. Zij schreven die stukken na het onderzoeken van ongeveer dertigduizend Zwitserse rekeningen, waar in totaal zo’n 120 miljard dollar (106 miljard euro) op stond, aldus The Guardian.

Handel in bloeddiamanten

Uit die gegevens blijkt volgens de Britse krant – die onder meer samenwerkte met Le Monde - dat de Zwitserse poot van HSBC klanten hielp bij het ontduiken van belasting en het verhullen van kapitaal. Ook opende HSBC zonder morren rekeningen voor criminelen en corrupte zakenlui, zoals iemand die was veroordeeld voor de handel in bloeddiamanten.

Het lek omvat overigens niet alleen de rekeningen van diamantenhandelaars en drugsdealers, maar ook van beroemdheden, sporters en politici. Onder meer de namen van autocoureur Michael Schumacher, de zangers Phil Collins en David Bowie en acteur John Malkovich worden door de betrokken kranten genoemd.

Bankgegevens in 2007 al gestolen

De gegevens van de HSBC-rekeningen werden al in 2007 verzameld, toen van het afschaffen van het Zwitserse bankgeheim nog geen sprake was. De data werden toen gestolen door Hervé Falciani, een computertechneut bij de Zwitserse tak. Na die daad vluchtte Falciani naar Frankrijk, waar hij werd gearresteerd.

Na die arrestatie kwamen de bankgegevens in handen van de Franse overheid, die de informatie met tal van andere landen deelde. Op die manier werd voor honderden miljoen euro’s aan ontdoken belasting alsnog geïnd. In Nederland werd slechts twee miljoen aan naheffingen en boetes opgelegd, zo meldt Trouw, een van de kranten in het consortium.

Lees ook op NRC Q “Zonder bankgeheim is de lol er wel af voor Zwitserse bankiers”.