Honey en co

‘Wij zijn een echtpaar.” Zo begint Honey en co, een kookboek, maar tegelijkertijd een ode aan de liefde. Wie de tijd neemt om het voorwoord van de makers te lezen, wordt onwillekeurig betoverd door de romantiek van hun bestaan. Sarit Packer en Itamar Srulovich schrijven over hoe ze elkaar leerden kennen in de keuken van een restaurant in Tel Aviv, waar zij zijn baas was – „Ik vond haar behoorlijk irritant” – en hoe ze eerst vrienden werden en pas daarna geliefden.

Wat volgt is een bijna te mooi en lekker voor woorden klinkend relaas over alle plekken waar zij elkaar mee naar toe namen om te eten. „Ik nam haar mee naar Jeruzalem, mijn geboortestad, naar Rochelle’s Sandwiches – een kleine cafetaria waar een stokoude Tunesische vrouw en haar dochter de heerlijkste stoofpotten, soepen en mezze bereidden – en naar Philadelphia – een Jordanees restaurant in het oude gedeelte van Oost-Jeruzalem, waar ze gerechten serveren als met pijnboompitten en rijst gevulde duif en konijn gesmoord in yoghurt en rozijnen.”

Dat werk.

Om een lang verhaal kort te maken: ze verhuisden naar Londen, gingen beiden werken voor Yotam Ottolenghi en daarna openden ze, zonder een cent te makken, maar met hulp van talloze vrienden, hun eigen restaurantje in een buurt die, natuurlijk, al snel daarna razend hip zou worden. Klink ik cynisch?

Dat is beslist niet de bedoeling, want ik ben een sucker voor zulke romantische verhalen, en eerlijk is eerlijk, Honey en co is een heerlijk boek en je kunt niet anders dan het die twee tortelduifjes van harte gunnen.

Ook qua receptuur is het een boek waar je blij van wordt. Als je houdt van die duizelingwekkende mix van warme, kruidige en frisse smaken van het Midden-Oosten tenminste.

Als je er lol in hebt om je eigen flatbread (volgens de auteurs onmisbaar bij elke maaltijd) te bakken. Als je van granensalades, granaatappelpitten en groenteschotels houdt. Als je van de kookstijl van Ottolenghi houdt, zou ik ook kunnen schrijven, want veel van de gerechten doen daaraan denken.

Ottolenghi, maar dan iets huiselijker.

We gaan deze week, in aanloop naar Valentijnsdag, uit Honey en co koken.

Verheug u alvast op een knapperige wintertabouleh met knolgewassen, huisgemaakte labaneh (verse kaas) en kip gevuld met freekeh en amandelen.

    • Janneke Vreugdenhil