Van wie kan V&D nog hulp verwachten?

2015-02-08 18:06:23 AMSTERDAM - Exterieur van het hoofdkantoor van V&D. Winkelpandeigenaar IEF Capital, de banken, eigenaar Sun Capital en V&D waren hier bijeen om te praten over een reddingsplan. Warenhuisketen V&D probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. ANP BART MAAT Foto ANP

Het hele weekend hebben ze onderhandeld, de eigenaren van V&D, banken en verhuurders. Duidelijkheid over de uitkomst is er momenteel niet. Ook de vakbonden namen gisteren even deel aan de gesprekken, maar stonden snel - en ontevreden - weer buiten. Hoe gaat het nu verder voor het warenhuis en wie moeten er mogelijk nog een keer met elkaar aan tafel? Onderstaand artikel verscheen eerder op NRC Q, we herplaatsen het in een geüpdatete versie.

Allemaal zitten ze met hetzelfde dilemma: helpen we V&D of niet? De warenhuisketen vraagt verhuurders, werknemers, banken, eigenaar Sun Capital (en mogelijk zelfs leveranciers) om hulp in zijn overlevingsstrijd.

Niemand heeft baat bij een faillissement van een winkelketen met 10.000 werknemers. Maar V&D vraagt kostbare offers, en er is geen garantie dat het goed komt. Na kostbare steun kan het bedrijf best alsnog omvallen.

Bovendien willen partijen niet te hulp schieten als ze niet zeker weten dat de rest ook meedoet. Waarom zouden de betrokken partijen V&D wel of niet helpen?

1. Vastgoedeigenaren

V&D eist van de eigenaren van zijn winkelpanden een huurvrije periode - volgens de NOS van zes maanden - én een structurele huurverlaging. Als zij daarmee instemmen, verkleinen ze de kans op een faillissement en behouden ze V&D voor de langere termijn als huurder. Maar, zegt de grootste vastgoedeigenaar IEF Capital, V&D betaalt al niet al te best: (aan IEF) gemiddeld 136 euro per vierkante meter. Andere huurders zijn bereid meer te betalen, in ieder geval voor filialen in grote steden.

Nog een nadeel: als de verhuurders instemmen met de eis van V&D, scheppen zij een ongewenst precedent. Want als V&D minder mag betalen, kunnen bijvoorbeeld Hema en Bijenkorf dat ook eisen. Bovendien daalt de waarde van de panden.

2. Werknemers

De 5.000 werknemers van V&D (niet die van La Place) moeten 6 procent van hun loon inleveren. Door akkoord te gaan, zouden zij de kans op faillissement verkleinen. Maar er zitten veel nadelen aan. Vaste lasten dalen immers niet mee. De gevraagde baangarantie in ruil voor het loonoffer krijgen de werknemers niet. Tegelijkertijd zou de loonkorting wel flinke gevolgen hebben voor hun werkloosheidsuitkering als het warenhuis failliet gaat, zegt bestuurder Martijn den Heijer van vakbond CNV. “De WW-uitkering is gebaseerd op het laatstverdiende loon.”

Alle 63 vestigingen van V&D, in Nederland:

Vakbonden CNV en FNV eisten dat V&D het looneis in zou trekken. Dat is niet gebeurd (ook al verzachtte V&D het loonoffer nog een beetje), en dus hebben de bonden een kort geding aangevraagd, dat dient op 16 februari.

3. Banken

V&D is ook in gesprek met huisbanken ING, ABN Amro en Rabobank. Ook van hen wordt expliciet een offer gevraagd. Dat zou een versoepeling van de afspraken kunnen zijn of kwijtschelding van een deel van de schuld.

Hoeveel schuld V&D bij de banken heeft, is onbekend. Begin vorig jaar was dat nog 40 miljoen euro, blijkt uit het laatste jaarverslag. Dat is relatief weinig voor zo’n groot bedrijf als V&D. Ter vergelijking: het veel kleinere lingeriebedrijf Marlies Dekkers had een bankschuld van ruim 14 miljoen toen het in 2013 failliet ging. Het is goed mogelijk dat de schuld van V&D onder druk van de banken intussen verder omlaag is gebracht.

Maar het gaat nog steeds om miljoenen en die wil het bankentrio graag terug. De banken moeten afwegen welk scenario het minste risico met zich meebrengt. Schuld kwijtschelden kost geld. Maar als V&D omvalt, moeten ze nog maar afwachten of ze wat terugkrijgen en zo ja, hoeveel.

4. De leveranciers

Aan de leveranciers is officieel geen steun gevraagd. Maar wil V&D in zijn 63 winkels spullen blijven verkopen, dan moeten de leveranciers blijven leveren. Dat vergt vertrouwen. Veel leveranciers krijgen pas zestig of negentig dagen na levering betaald. Als V&D omvalt, kunnen zij vermoedelijk naar hun geld fluiten – tenzij zij zich verzekerd hebben bij een kredietverzekeraar.

Vorige week bleek dat CB (Centraal Boekhuis), de grootste boekendistributeur van Nederland, sinds 23 januari niet meer aan V&D levert. Reden: kredietverzekeraar Coface heeft zijn dekking stopgezet. Of kredietverzekeraar Atradius, marktleider in Nederland, hetzelfde heeft gedaan, wilde het bedrijf niet zeggen. “We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten”, zegt Edwin Kuhlman, hoofd van de afdeling die de kredietwaardigheid van bedrijven beoordeelt. Het bedrijf heeft “nauw contact” met de directie van V&D.

5. Eigenaar Sun Capital

Het Amerikaanse Sun Capital, sinds 2010 eigenaar van V&D, zou het bedrijf kunnen redden door er nieuw geld in te steken. De investeringsmaatschappij is bereid om 60 miljoen euro in V&D te steken, maar alleen als alle andere belanghebbenden ook meehelpen. Onder die voorwaarde, redeneert Sun, bestaat er een kans de investeringen terug te verdienen.

Sun kocht V&D voor 70 miljoen euro en stak er in 2013 nog 30 miljoen euro in, blijkt uit het jaarverslag. Als Sun V&D laat vallen, is het dat geld gegarandeerd kwijt. Maar nog een miljoeneninvestering is ook een risico.

Sun maakt zich dus afhankelijk van de rest. En als de collectieve hulp er niet komt, heeft Sun het bedrijf niet laten vallen – dan hebben ze dan met z’n allen gedaan.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam