Harper Lee ‘extreem gekwetst en vernederd’ door twijfels over haar besluitvaardigheid

Harper Lee Foto AP

Sinds vorige week bekend werd dat Harper Lee met een nieuwe roman komt, zijn er velen die hebben gesuggereerd dat de schrijfster van het beroemde To Kill a Mockingbird onder dwang met de publicatie zou hebben ingestemd. Dit weekend kwam Lee met een reactie.

Lee’s advocaat, dezelfde persoon die het manuscript van Go Set a Watchman vond, laat dit weekend in The New York Times weten dat Lee ‘extreem gekwetst en vernederd’ is door dergelijke suggesties:

“Ze is een erg sterke, onafhankelijk en wijze vrouw die zou moeten genieten van de herontdekking van haar verloren gewaande roman. Nu is ze helaas gedwongen haar geloofwaardigheid en besluitvaardigheid te verdedigen.”

Bezorgd

In hetzelfde artikel in de Amerikaanse krant uit een langdurige vriendin van Lee haar twijfels over de publicatie van de nieuwe roman:

“Ik had geen idee dat er een verborgen boek was, en Nelle [bijnaam voor Lee, red.] heeft altijd zeer duidelijk aangegeven niets meer te willen publiceren. Ik was verrast en een beetje bezorgd over de mate waarin ze hier inspraak in heeft gehad.”

Origineel

Vlak na de bekendmaking van de komst van Go Set a Watchman, liet Lee’s biograaf Charles Shields doorschemeren te betwijfelen of het boek wel interessant is:

“Veel uit Go Set a Watchman is overgenomen in To Kill a Mockingbird, en misschien waren dat de beste delen.”

cover8n-2-web

    • Roderick Nieuwenhuis